Antalya’da yer alan Myra-Andriake antik kentlerinde, bir yarışçıya ya da yetiştiricisine ait olabilecek 1.800 yıllık yüzük taşı bulundu.
Antalya’nın Demre ilçesinde Myra ve limanı konumundaki Andriake antik kentlerindeki kazı çalışmalarında 1800 yıllık yüzük taşı bulundu. Kırmızı renkli Jasper taşından yapılmış 1 santimlik yüzük taşının üzerine 4 atlı yarış arabaları, hipodrom ve anıtlar resmedilmiş.
Kazı başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, Demre ilçesinde Likya Birliği’nin en önemli 6 kentinden biri olan Myra ve limanı konumundaki Andriake antik kentlerinde çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Bu yıl Myra’da temizlik ve koruma çalışmaları gerçekleştirdiklerini ve Andriake’de yoğunlaştıklarını ifade etti.
Bu yıl, Likya bölgesinin en büyük limanı olan Andriake’de ikinci hamamın kazısına başladıklarını belirten Prof.Dr. Çevik, ayrıca Roma dönemi mezarlığında kazı çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
“Mezarlar sadece ölüyü anlatmıyor, hayatı da anlatıyor bize. Dolayısıyla içindeki buluntular çok önemli. Bu eşyalar o dönemde yaşayana ait eşyalar. Çok enteresan buluntularla karşılaştık. Sikkeler, kandiller, takılar gibi. Bu eşyalar sahiplerinin kimlikleri ve sosyal statüleri hakkında ve o döneme ait bilgiler de veriyor.”
(Kıbrıs’ta 1700 Yıllık Devasa Bir At Arabası Yarışı Mozaiği Bulundu)
Bu buluntular içerisinde ilk kez karşılaştıkları bir buluntunun çok özel olduğunu belirten Prof.Dr. Nevzat Çevik,
“Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık bir yüzük taşı bulduk. Kırmızı renkli Jasper taşından yapılmış, 1 santimlik bir yüzük taşı. Üzerindeki işçilik ise çok şaşırtıcı. 1 santimlik alana 4 atlı yarış arabasının yarıştığı hipodrom sahnesi işlenmiş. Daha da önemlisi, bu yarış atlarının yarıştığı mimariyi de resmetmişler. 4 atlı yarış arabalarının yarıştığı ‘quadriga yarışları’ ve hipodrom anlatılmış. Yüzük taşının alt yarısında atlı arabalar, üst kısımda hipodromun mimarisini çizmişler. Bir hipodromu, yarış atlarını, anıtların sadece 1 santimlik yüzük taşının üzerine resmedilmesi hayranlık uyandırıcı.”
Atların ve hipodromun bir yüzük taşına işlenmiş haline Likya bölgesinde hiç rastlanmadığını aktaran Prof.Dr. Çevik, “Böyle bir örnekle hiç karşılaşmadık. Bu yüzük taşı, sanatın inceliğinin doruk noktası. Herhangi bir figür değil, olduğu gibi sahnenin işlenmiş olması, üstelik sadece 1 santimlik alanda bunu yapmış olmaları, gerçekten çok büyüleyici” dedi.
Yüzük taşının, kazılan mezardaki pek çok zengin buluntu arasında gün ışığına çıkarıldığını belirten Prof.Dr. Çevik, “Yüzük taşının Demreli üst sınıftan birine ait olduğunu düşünüyoruz. Zengin buluntular arasında çıkan bir parça. Büyük ihtimalle bir yarışçı ya da yarış atı yetiştiricisine ait. Çünkü diğer buluntuların bazılarında da at figürleri var.” dedi.
DHA
You must be logged in to post a comment Login