Fotoğraflarla İznik’te Bulunan Mumyalaşmış İskeletler

İznik’te arkeolojik kazılar sırasında bulunan lahdin devasa kapağı açıldı ve içinden kıyafetli anne kız çıktı.

Söz konusu lahit, bir aile için kullanılmış.

Yaklaşık 1 ay süren kazı çalışmalarında bulunan lahdin içinden içinden mumyalanmış anne ve kıza ait kalıntılar çıktı. Lahdin, aile için kullanılan bir mezar olduğunu belirten araştırmacılar,  lahdin Hristiyanlıktan hemen önce geç Roma dönemine ait olduğunu açıkladı.

(İznik’te Bulunan Lahitte İki Mumyalanmış İskelet Çıktı)

Lahdin içindeki anne ve kızın üzerinde kıyafet kalıntıları görülebiliyor.

İznik’te, yaklaşık 1 ay kadar devam eden kazı çalışmaları sonunda gün yüzüne çıkarılan, içinde mumyalanmış 2 ceset bulunan lahit, İznik Müzesi’ne taşındı.

MÖ 3. yüzyıldan kalma sandık tipi lahitte ilk defa iki kişi bulundu.

İznik’te 3 yıl önce, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta kırsal Hisardere Mahallesi yolu üzerindeki Kayaarkası mevkisinde bulunan zeytinlikte, defineciler tarafından üst kapağı kırılmış lahit bulundu. İznik Müze Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan kazıda 3. yüzyıldan kalma lahit ortaya çıkarıldı.

Lahdin tonlarca ağırlıktaki kapağı.

Daha sonra sürdürülen kazılarda 3 lahit daha bulundu. Bunun üzerine yaklaşık 10 dönüm zeytinlik kamulaştırıldı ve bölge, ‘1. derece arkeolojik sit alanı’ ilan edilerek koruma altına alındı.

Devasa lahit İznik Arkeoloji Müzesi’ne taşınırken.

Geçtiğimiz günlerde bölgede yapılan çalışmalarda ise bir lahit daha bulundu. Mermer lahit kapağının hemen üzerinde mozaikli alan tespit edildi. Alanı genişleten arkeologlar, opus tesselatum tekniğinde işlenmiş kare bordürler içerisinde kırmızı, yeşil, sarı, mavi ve siyah renkte, geometrik desenli mozaik alanı ortaya çıkarıldı. Akroterli denilen dört bir yanında çıkıntısı olan lahit mezarın önce üst kapağına da ulaşıldı. Mozaik ve lahit mezarın tamamının gün yüzüne çıkarılmasının ardından lahdin kapağı açıldı.

Lahdin içindeki anne kız kalıntıları mumyalaşmış olarak bulundu.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç, “MS 3. yüzyıldan kalma sandık tipi lahit, fakat ilk defa içerisinde iki kişi bulduk” dedi.

“Ben Astyris, bu lahdi çok sevgili annem Nigreine ve kendim için satın aldım.”

Daha önceki lahitlerin hep tek kişilik olduğunu söyleyen Meriç, “Bu lahit, aile için kullanılan bir mezar. İçerisinde de anne ve kızı var. Lahdin üzerinde ise “Astyris: Sevgili annem Nigreine için kendim satın aldım bu lahdi” yazıyor. Bu lahit, Hristiyanlıktan hemen önce geç Roma dönemine ait.” dedi.

Lahdin devasa kapağı vinç yardımıyla kaldırıldı.

Meriç, “Bundan sonraki süreci Bursa Bölge Restorasyon ve Konservasyon Kurulu götürecek. Daha önceden İznik Hisardere bölgesindeki lahitler açılmış gibi duruyor ve içlerinden su çıkıyordu. Bu lahit hiçbir şekilde açılmamış, ilk günkü gibi orijinalliğini korumaktadır.” diye devam etti.

“Ben Astyris, bu lahdi çok sevgili annem Nigreine ve kendim için satın aldım.”

“Bu cesetler bizim için çok önemli, çünkü üzerlerinde giysileri var” diyen Doç. Dr. Meriç, şöyle devam etti:

“İçerisinde mezar hediyeleri var. Bununla alakalı Bursa Bölge Restorasyon ve Konservasyon Kurulu inceleme yapacak. İlk süreçten bu yana 5 kadın çalıştık ve 2 kadının cesetlerinin çıktığı lahdin müzeye getirilmesini sağladık.”

Lahit, İznik Arkeoloji Müzesi’ne taşındı.

Yaklaşık 8 ton ağırlığındaki sandık tipi lahit, vinç aracılığıyla bir traktörün römorkuna yüklendi. Lahit, İznik Müze Müdürlüğünün başkanlığı, Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç’in bilimsel danışmanlığındaki heyet tarafından İznik Müzesi’ne getirildi.

Meriç, “Bazı yayın organlarında çıkan Nikaia’nın mezarı olduğuna dair iddiaların bilimsel bir dayanağı yoktur. Lahdin içinde 1700 yıl önce yaşamış yazıtta belirtilen ‘Astyris’ isimli kız ve annesi ‘Nigreine’ vardır. Bulunan lahit müzeye getirildi. Bundan sonraki süreçte tüm bulgular laboratuvar ortamında incelenip en sağlıklı analizler yapılarak, İznik tarihine ışık tutacak.”


DHA, AA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login