Mısır’da İlgi Çekici Bir Sikke ve Koç Heykelciği Bulundu

Mısır’da Roma hamamı olduğu düşünülen büyük bir yapının kalıntıları, Kral III. Ptolemy’i betimleyen altın sikke ve koç heykelciği bulundu.

Kral III Ptolemy’i resmeden bir altın para. C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı

Arkeologlar Mısır’da, Roma hamamı olduğu tahmin edilen büyük, kırmızı tuğlalardan yapılmış yapının kalıntıları, Kral III. Ptolemy’i betimleyen altın sikke ve koç heykeli ortaya çıkardı.

(Bu Rampa Sistemi, Büyük Piramidin İnşasında Kullanılmış Olabilir)

Roma dönemine göre oldukça büyük olan bina yaklaşık 16 metre boyunda veya bir bovling pistinin şeridi kadar uzun. Mısır Eski Eserler Başkanı Ayman Ashmawy, “Yapı büyük olasılıkla Greko-Roma zamanına dayanıyor.” diyor.

Mısır’ın Tanis kentinde yer alan San El-Hagar arkeolojik alanında arkeologların ortaya çıkardığı eserler arasında, pişmiş toprak çömlekler, kil heykeller, bronz aletler, hiyeroglif yazıtlı bir taş parçası ve küçük bir koç heykeli bulunuyor.

Arkeologların açığa çıkardığı koç heykelciği. C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı

Arkeologlar, özellikle altın sikkenin ilgi çekici olduğunu söylüyor. Bölgedeki arkeolojik araştırmanın başkanı Saeed Al-Asal’a göre bu altın sikkenin üstünde, Kral III Ptolemy’i betimi yer alıyordu ve MÖ 221’den 205’e kadar Kral IV Ptolemy’in hüküm sürdüğü dönemde basılmıştı.

28 gramlık sikkenin bir tarafında göz kamaştırıcı bir taç giymiş Kral III Ptolemy III tasviri yer alırken, diğer tarafında ise kralın ismiyle çevrelenmiş maddi refah anlamına gelen boynuz biçiminde süsleme yer alıyor.

16 metre uzunluğundaki bu kırmızı tuğlalı yapı, Roma dönemindeki bir hamamın parçası olabilir.
C: Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı

Arkeologlar kırmızı tuğlalı yapı ve antik insanların bu yapıyı nasıl kullandıklarını öğrenebilmek için bu sit alanında gelecek sezon kazı çalışmalarına devam etmeyi planlıyor.


Live Science. 25 Mayıs 2018.

Marmara Üniversitesi Eczacılık bölümü öğrencisi, arkeolojiye küçük yaşlardan beri ilgi duyuyor.

You must be logged in to post a comment Login