Sibirya’da Bronz Çağa Ait Petroglifler Bulundu

Sibirya’nın güneyindeki Tuba nehri üzerindeki Shalabolino kaya sığınağında, bazıları efsanevi canavarları tasvir eden 100’den fazla yeni kaya resmi bulundu.

Sibirya’da yeni keşfedilen petrogliflerden biri. C: Sibnovosti]

Rus Coğrafya Kurumu’nun araştırma lideri Alexander Zaika yaptığı açıklamada, Shalabolino kaya sığınağında, mitolojik canavarlar da dahil olmak üzere, kayalar üzerine çizilmiş birçok resim bulunduğunu açıkladı.

Araştırmada, gravür ve silme teknikleri kullanılarak yapılan yaklaşık 300 düz yüzeyde yer alan resimleri bulmak için, bölgenin etrafındaki üç kilometrelik masif incelendi. En yeni buluntular arasında, 100’den fazla Taş Devri petroglifleri ile 30’dan fazla düzleştirilmiş yüzeyler yer alıyor.

(Sibirya’daki Çocuk Mezarında 4500 Yıllık Oyuncak Bulundu)

Zaika, “Hayvanların yanısıra, teknelere binmiş insanlar, at süren insanlar, avlanma, savaş ve ritüel sahneleri, efsanevi yırtıcıları, kurtların, ayıların, panterlerin ve yaban domuzlarının özelliklerini barındıran bir çeşit karma karakterleri tasvir eden petroglifler tasvir edilmiş. Bu çizimler, MÖ ikinci binyılda bir döneme tarihleniyor.” diyor.

Yeni keşfedilen kaya resimleri ve benzerleri, güney Sibirya’daki bir Bronz Çağ kültürü olan Okunev kültürüne atfediliyor.

Sibirya’da bulunan kaya çizimlerinden biri. C: Vladimir Baikalsky/TASS

Resimler arasında, boynuzları, dişleri ve diğer hayvansal özellikleri olan ve antropomorfik yüz maskeleri olan yaratıklar var. Bu maskelerin, o dönemin gece-gündüz, iyi-kötü mitolojisini yansıtıyor olabileceği tahmin ediliyor.

Kuargino kasabasının 35 kilometre batısında bulunan Shalabolino kaya sığınağı, adını yakınındaki Sahalabolino köyünden alıyor. Yeni Taş Çağı’ndan Erken Orta Çağ’a kadarki döneme tarihlenen çizimler, Tuba nehrinin kıyısındaki sarp bir kayalığın sağ tarafını kaplıyor.


TASS. 14 Eylül 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login