İskoçya’daki Skye Adası’nda 170 milyon yıl öncesine ait, et yiyen ve üç tırnaklı bir dinozora ait ayak izleri bulundu.
Scottish Journal of Geology dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, keşfedilen 50 ayak izinin dinozorlara ait olduğunu ortaya koydu.
Adada daha önce de irili ufaklı ayak izleri bulunmuş ve bunların Saurischia ailesinden Sauropod dinozorlarına ait olduğu belirtilmişti.
(Mısır’da Yeni Bir Dinozor Türü Bulundu)
Yaklaşık 170 milyon yıl önce, Pangaea süperkıtası ayrılmaya başladıktan kısa bir süre sonra, şimdi Skye olan ada, ekvatora çok daha yakın ve plajlar, nehirler ve lagünlerle dolu daha küçük bir subtropikal adadan biriydi.
Uzun boylu ve uzun kuyruklu bu dinozorların küçük kafaları bulunuyordu.
Dr Stephen Brusatte, “Yeni dinozorlar bulmak her zaman heyecan verici, özellikle İskoçya’da bulgular çok sınırlı ve bunlar aynı zamanda Orta Jurassic dinozorları, yani dünyanın herhangi bir yerindeki çok az fosili bulunabiliyor.” diyor.
Ancak adada keşfedilen yeni dinozor ayak izlerinin etobur ve üç tırnaklı bir türe ait olduğuna işaret ettiği söyleniyor.
Edinburgh Üniversitesi’nden Palaentolog Dr. Stephen Brusatte “Bunlar etobur. Sadece ayak izleri var. El izi yok. Arka ayaklarıyla yürüyen bir dinozor bu. T-Rex’in ilkel bir kuzeni” bilgisini verdi.
Bu canlıların yaklaşık 1 ton ağırlığında ve 5-6 metre boyunda olduğunu tespit eden Brusatte, dinozorların sığ sularda yürürken ayak izlerini bıraktığını söyledi.
(Bir Dinozora Ait En Uzun Ayak İzi Yolu Bulundu)
Skye adası 170 milyon yıl önce dördüncü ve son süperkıta Pangea’nın parçalanmaya başlamasından sonra küçük subtropikal bir adaydı ve ekvatora şu ankinden çok daha yakındı.
Dr. Stephen Brusatte Skye Adası için “Muhtemelen burası subtropikal iklimin hakim olduğu cennet gibi bir yerdi. Günümüzün İspanyası ya da Floridası gibi” dedi.
BBC. 3 Nisan 2018.
You must be logged in to post a comment Login