İstanbul’da tarihi eser kaçakçılığına yönelik düzenlenen beş operasyonda, Sümerlere ait 3.500 yıllık takı setinden, Selçuklulara ait 1000 yıllık miğfer grubuna kadar çok sayıda eser ele geçirildi. Eserlerin bazılarının Suriye’den getirildiği belirtildi.
Operasyon İstanbul Emniyeti’ne bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Son 2 haftada, tarihi eser kaçakçılarına yönelik beş farklı yer tespiti yapıldı. Şüphelilerle ilgili çalışma başlatan ekipler, Fatih, Bağcılar, Şişli, Tuzla ve Beyoğlu’nda operasyonlar düzenledi. Daha önceden belirlenen dokuz şüpheli gözaltına alındı.
Operasyonun her aşamasında yer alan, Kaçakçılık Şube Müdürlüğü’nde görevli arkeolog polisler eşliğinde arama yapıldı. Adreslerde yapılan detaylı aramada; Sümer kültürüne ait 3500 yıllık 152 takı seti, Asur ve Akad dönemlerine ait 2 silindir mühür, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait 78 ve Bizans Dönemi’ne ait 2 eser ele geçirildi.
(Diyarbakır’da Asur’un Yıkımını Anlatan Tablet Bulundu)
Kaçakçılık ekiplerinin ele geçirdiği Sümer Dönemi’ne ait altın takı setinin Alacahöyük kazılarında ele geçirilenlerle stil olarak benzer olduğu öğrenildi. Yaklaşık 3.500 yıllık eserin Sümer Dönemi kraliyet ailesine ait olduğu belirtildi.
Ele geçirilen eserler arasındaki Bizans Dönemi’ne ait 1000 yıllarında yapılmış bir heykel dikkat çekti. Benzerinin çok nadir olduğu kireç taşına işlenmiş tarihi eserin bir yüzünde Hz. Meryem ve kucağında Hz.İsa tasviri bulunuyor. Diğer yüzünde ise baş melek Cebrail (Gabriel) bulunuyor. Ele geçirilen nadide parçalardan birinde yine Bizans Dönemi’ne ait bir ağırlık bulunuyor. Ticareti simgeleyen “Athena” formunda işlenmiş 3 kilo 300 gramlık ağırlığın eşsiz olduğu belirtiliyor.
Eserler arasında, Asur ve Akad Dönemi’ne ait hiyeroglif yazılarla oluşturulan 10 silindir mühür ve Mezopotamya’nın ilk heykel örnekleri de yer alıyor.
Ele geçirilen eserler Emniyet’te sergilenirken, müzeyi andıran sergideki, Selçuklu Dönemi 1.000 yıllık işlemeli bronz kazanlar, mermer havan, bronz alemler, kandiller, işlemeli sürahiler dikkat çekti. Operasyonda ayrıca Alparslan’ın miğferini andıran Selçuklu Dönemi’ne ait bir savaş başlığı da ele geçirildi.
Uzmanlar, daha önce satışı serbest olan Selçuklu eserlerinin çoğunun talan edildiği ve yurtdışına satıldığını belirtti. Kanuni düzenlemelerle Bizansla eş dönemde varlığını sürdüren Selçuklu Dönemi eserlerinin satışının yasaklandığı dile getirildi. Çok sayıda eserin yurtdışına kaçırıldığını ifade eden uzmanlar ele geçirilen eserlerin nadide olduğu söyledi.
Daha önce yapılan bir diğer operasyonda, Hititler döneminde kral ile katip arasında yapılan yazışmalarda kullanılan ve şimdiye kadar biri ABD’de olmak üzere iki tane bulunan Hitit mührünün üçüncüsü kaçakçıda ele geçirilmişti. Üzerinde çeşitli figürler ile hiyeroglif yazıların bulunduğu bronz Hitit mührü, bilimsel açıdan oldukça değerli. (Dünyada 2 Tane Olan Hitit Mührünün Üçüncüsü Bulundu)
2017 yılının Aralık ayında ise, İstanbul’da, tek seferde en çok tarihi eser ele geçirilen operasyon olarak kayıtlara geçecek büyüklükte bir operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda Miken Dönemi’ne ait kılıçtan, 2.000 yıllık kraliçe tacına, sikkelerden, haç örneklerine kadar toplamda 26.400 eser ele geçirildi. (İstanbul’da Kaçakçılık Operasyonu: 26.000 Eser)
DHA
You must be logged in to post a comment Login