Arkeologlara göre, Meksika’daki 1000 yıllık bir taş yapı, antik Mezoamerika’daki bazı insanlar için Dünya’nın nasıl yaratıldığını gösteriyordu.
Bir göletin ortasında, yanardağın eteklerinde bulunan Tetzacualco (Taşla çevrilmiş yer anlamına gelir) araştırmacılar tarafından 16. yüzyıldan beri biliniyor. O zamandan beri, hem amatör kâşifler, hem de profesyonel arkeologlar yapıyı araştırdı ve yapının ne için yapıldığı ve ne zaman yapıldığı konusunda çeşitli fikirler ortaya atıldı. Çok sayıda taştan yapılmış yapı, yaklaşık 11.5 x 9.8 metre boyutlarında.
Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden arkeolog Iris del Rocío Hernández Bautista liderliğindeki yeni kazılar, bugüne kadar Tetzacualco yapısı üzerine gerçekleştirilen en kapsamlı araştırma olmayı hedefliyor.
(Orta Amerika’daki Antik Teotihuacan Şehri Modern Yollarla İnşa Edilmiş)
Hernandez Bautista’nın ekibi tarafından yapılan açıklamada, ilk bulgulara göre alanda şu anda 1.000 yıldan eski olan seramik ve taş eserlerin keşfedildiği belirtiliyor. Ekip ayrıca, antik Mezoamerikalıların, Tetzacualco’nun bulunduğu havuzun sulanmasına çalıştığına dair kanıtlar buldular, bu da az yağmur olsa bile buradaki suyun hiçbir zaman bitmediğinin bir kanıtı oldu.
Arkeologların şu ana kadar buldukları göz önüne alındığında, Hernández Bautista, Tetzacualco’nun gölet ortasındaki büyüklüğüne ve yerine bakılacak olunursa, yapının, Cipactli veya Çipaqli adıyla bilinen Mezoamerikan efsanelerine göre dünyayı yaratan efsanevi bir balık- yaratık olabileceğini söylüyor.
(Amerika’daki Bazı Erken Toplumlar Demokratik Bir Yapıya Sahipti)
Efsanenin bir versiyonu, 16. yüzyılda Andrés de Olmos adında bir İspanyol rahip tarafından kaydedildi ve dört tanrı “suyu hazırladı ve içindeki Çipakili adlı timsah benzeri harika bir balıktan dünya yaratıldı.”
Bazı medya kuruluşları Tetzacualco’nun Aztekler (1300 ve 1500 yılları arasında gelişen Mezoamerikan kültürü) tarafından yapıldığını bildirmiş olsa da, arkeologların bulduğu eserler, Aztek’lerden en az üç asır önce, kimliği henüz net olmayan daha erken bir Mezoamerikan kültürü tarafından oluşturulduğunu gösteriyor.
Tetzacualco’nun ne kadar süreyle kullanıldığı veya orada ne tür törenler yapıldığı da hala açık değil. Bautista Pomar, Tetzacualco’nun 16. yüzyıla kadar kullanıldığını ve bu dönem içerisinde çocukların orada kurban edildiğini iddia ediyor.
Bautista Pomar, “Tetzacualco’da, Mezoamerikan bir yağmur tanrısı olan Tlaloc’un, yüzü doğuya dönük bir heykeli vardı ve bölgedeki üst düzey kişiler masum çocukları bu tanrıya yılda bir kez kurban ediyordu.” diyor.
Şu ana kadar araştırma ekibi, kazılara devam etmekle birlikte, Tetzacualco’da herhangi bir insan kalıntısına rastlamadı.
Live Science. Owen Jarus. 5 Ocak 2018.
You must be logged in to post a comment Login