Ordu’daki Kurul Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında, kaleye saldıran Roma ordusunun düşürdüğü tahmin edilen 2.100 yıllık demir hançer bulundu.
Kurul Kalesi’nde Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında, Roma ordusu silah tipi olduğu değerlendirilen 2.100 yıllık demir hançer keşfedildi.
40 yıl hüküm süren VI. Mithridates döneminde kullanım gören Kurul Kalesi, Romalılara karşı uzun süreler ciddi mücadele verdi. Fakat en sonunda Romalıların güçlü saldırısıyla büyük bir yangınla son buldu. Kalede yapılan kazılarda, her yerde gülleler, silahlar, Roma silahı olarak bilinen pyrumlar (mızrak ucu) ve yangın izleri gibi birçok savaş belirtisi bulundu.
Hançeri bulduklarında ekip olarak büyük sevinç yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Şenyurt, tahtında oturan ana tanrıça Kibele heykelinin ardından çok önemli bir eseri daha gün yüzüne çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Kurul Kalesi’nde ilk kez böyle bir esere rastlandığını belirten Şenyurt, “Hançerin Roma ordusu tarafından savaş sırasında kullanıldığı öngörülüyor. Savaş sırasında da demir hançerin kale kapısına yakın yerde düşürüldüğünü tahmin ediyoruz. Bu hançer bize Kurul Kalesi’nde benzer eserlerin de olabileceğini gösteriyor.” dedi.
Kazı çalışmalarının 18 Eylül’e kadar süreceğini bildiren Şenyurt, gelecek yıl çalışmalara kaldıkları yerden titiz bir şekilde devam edeceklerini, yürütülecek kazılarla benzer eserlere rastlamayı umduklarını söyledi.
2016 yılında Kurul Kalesi’nde, yaklaşık 200 kilogram ağırlığında, 110 santimetre boyunda, tahtında oturan ana tanrıça Kibele heykeli bulunmuştu. Bulunduğu günden itibaren büyük ilgi çeken Kibele heykelini kısa sürede binlerce kişi ziyaret etmişti.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ilk bilimsel arkeolojik kazısı olma ünvanına sahip Kurul Kalesi Kazıları, Ordu il merkezine 20 km uzaklıkta yer alıyor. Kurul Kalesi günümüzden yaklaşık 2300 yıl öncesine tarihleniyor. Kullanıldığı dönem içerisinde bir garnizon olduğu düşünülüyor. Konumu itibari ile etrafına oldukça hakim ve yüksek bir alanda bulunan kalenin ayrıca VI. Mithridates döneminde kullanım gördüğü biliniyor. Karadeniz bölgesindeki arkeolojik araştırmaların yetersizliği düşünüldüğünde bu kazı daha da önemli bir hale geliyor. Yapılan kazılarda giriş kapısı, dinsel ve kültsel alanlar seramik, sikke, ok ucu, tanrı ve tanrıça figürleri gibi birçok buluntu çıkmakta.
You must be logged in to post a comment Login