Mersin’in Mezitli İlçesi’ndeki, Roma Dönemi’nin önemli liman kenti Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazılarda sağlık Tanrıçası Hygieia ve soylu kadın heykeli bulundu.
1999 yılından beri Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı’nın bilimsel başkanlığında sütunlu caddede devam eden kazılarda iki heykel açığa çıkarıldı. Aralarında arkeolog, restoratör, harita mühendisi ve öğrencilerin olduğu kazı ekibinin titiz çalışması sonucu gün ışığına çıkartılan heykellerin Roma dönemine ait olduğu belirtiliyor.
MÖ. 1. ve MS. 1. yüzyıllarda aktif bir liman kenti olan Mersin’deki Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde 2017 kazı sezonunda 49 işçi, 26 arkeolog ve öğrenci ile Sütunlu Cadde, Höyük ve 1 No.lu Yapı’da devam ediyor. MÖ. 89 yılında Tigranes tarafından yağmalanan ve halkı göçe zorlanan kent, MÖ. 66 yılında Pompeius Magnus tarafından tekrar kuruldu. MS. 525 yılında gerçekleşen büyük deprem sonrası kentteki yerleşim terk edildi. Cardo maximusta yapılan çalışmalar sırasında söz konusu deprem yığınından iki adet kadın heykeli açığa çıkarıldı. Heykellerden biri sağlık Tanrıçası Hygieia diğeri ise soylu kadın heykeli.
Oldukça ağır olan heykeller yaklaşık 10 kişi tarafından güçlükle araca yerleştirildikten sonra Mersin Müzesi’ne teslim edildi. Heykellerin fotoğrafları, henüz bakanlık yayını yapılmadığı için gösterilemiyor.
Arkeolojik açıdan Kilikya tarihinin önemli hazinelerden biri olan antik kentte 18 yıldan bu yana yapılan kazılarda bugüne kadar birçok yapı ortaya çıkarıldı. Liman, sütunlu cadde, tiyatro, Roma hamamı, kent duvarları, nekropol su kemeri gibi yapılar ortaya çıkarıldı. Roma imparator ya da üst düzey yöneticilerinin büstlerini taşıdığı sütunlu caddede; sağlık tanrısı Asklepios ve tanrıçası Hygeiea, tanrıların kralı Zeus, adalet tanrıçası Nemesis, bereket tanrıçası Demeter, şarap tanrısı Dionysos bulundu.
You must be logged in to post a comment Login