Rusya’da Paleolitik döneme tarihlenen ve yünlü mamut dişine oyulmuş 23,000 yıllık gösterişli bir venüs bulundu. 5 cm uzunluğundaki figürin, hafifçe kıvrılmış narin bacaklara sahip.
Kazıları yürüten Dr Konstantin Gavrilov, “Bu heykelcik iri bir kadını resmediyor, ancak muhtemelen uzun ve ince bacakları yüzünden inanılmaz derecede narin görünüyor. “diyor.
Dr Gavrilov, bu tip figürinlerin “doğurganlık kültü” olarak tanımlandığını, ancak tarımın varlığından çok öncesine tarihlenmesi nedeniyle bunun mümkün olmadığını belirtti.
Son derece nadir bulunan ‘Venüs’, bir mamut dişinden yapılmış ve kilolu, belki de hamile olan ve büyük belli bir kadını betimliyor. Heykelciğin göbeğinin ve suratının bir kısmı, mamut dişinde doğal yollarla oluşmuş çatlaklarla uyumlu bir şekilde oyulmuş.
Figürin, büyük kireçtaşı tabakalarının ve kahverengi bir mineral boyayla boyanmış mamut kemiği parçalarının yanında bulundu. Araştırmacılar bu figürinin, bulunan diğer venüslerin aksine kasıtlı olarak gömülmediğini ve mamut kemiklerinin yanına konduğunu düşünüyor.
Dr Gavrilov, bu tip heykelciklerin, bir tören ve ritüel objeleri olduğunu söylüyor. Sibirya’da, Baykal Gölü yakınlarındaki Angara Nehri yakınlarında daha önce benzer örnekler bulunmuştu, ancak en son yapılan analizler, Bryansk bölgesindeki Hotylyovo-2 arkeolojik alanında yeni bulunan bu venüsün aksine, bu figürinlerin aslında giyimli olduğunu öne sürüyor.
Arkeologlar 1993 yılından beri Bryansk bölgesinde araştırma yapıyor. Radyokarbon tarihleme yöntemleri, avcı toplayıcı insan gruplarının bubölgede 24,000 ila 21,000 yıl önce yaşadığını gösteriyor. Araştırmacılar burada sayısız mamut kemiği, bizon kemiği ve çakmaktaşı buldu.
Bu venüs, Üst Paleolitik Çağ’ın ortalarına tarihleniyor. Venüsün bulunduğu tabakaya yapılan radyokarbon tarihlendirmesi ise 23,000 yıl öncesine işaret ediyor.
Siberian Times. 17 Nisan 2017.
You must be logged in to post a comment Login