Güçlü Kum Fırtınası İran’da Büyük Bir Antik Kenti Ortaya Çıkardı

İran’ın güneyindeki Kirman şehrinde meydana gelen güçlü bir kum fırtınası, tarihi eserlerle dolu kayıp bir antik kentin keşfedilmesine yol açtı.

Kum fırtınası, Kirman şehrinin Negin-e Kavir İlçesindeki antik kentin büyük bir kısmını ortaya çıkardı. Fırtınadan sonra bölgede inceleme yapan uzmanlar, çanak çömlek, kemik ve tuğla duvarların ortaya çıktığını söyledi.

Fahraj Valisi Gholam Reza Nejat-Khaleqi, eyalet başkenti Kerman’ın 248 kilometre güneydoğusunda yer alan arkeolojik alanın, bir zamanlar tarihi kalıntıları örten kum tepelerinin fırtınada taşınmasıyla birçok eserin ve yapının görünür hale geldiğini söyledi.

Nejat-Khaleqi, kolluk görevlilerinin bölgeyi kontrol altına aldığını ve arkeoloji uzmanlarının, kalıntıların yaşını belirlemek için bölgeyi araştıracağını da sözlerine ekledi.

Gün yüzüne çıkan kalıntıların yaklaşık 5000 metrekarelik bir alanı kapsadığı düşünülüyor.

Oldukça büyük olan ve zamanla genişleyen Kirman kenti, zaman içinde çeşitli bölgesel kültürleri harmanlayan kültürel bir eritme potası olarak görülüyor.

Kirman ayrıca pazarlar, camiler, kervansaraylar ve antik kent kalıntıları gibi zengin turistik mekanlara ve tarihi mekanlara da ev sahipliği yapıyor.

Fırtınayla Sökülen Ağacın Köklerinden Ortaçağ İskeleti Çıktı

Çin’de Suyun Altından 600 Yıllık Buda Heykeli Çıktı

İran’da Sasani Dönemi’ne Ait Gemi Batığı Keşfedildi


AFM/MG

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login