Isparta’daki Pisidia Antiocheia Antik Kenti’nde Gladyatörler Savaşıyordu

Isparta’daki Pisidia Antiocheia Antik Kenti’nde bulunan gladyatör kabartmaları, burada gladyatör savaşları yapıldığını hatta gladyatör okulu olabileceğini gösteriyor.

Isparta’nın Yalvaç İlçesi’ndeki Pisidia Antiocheia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, “Antik kentteki gladyatör kabartmaları, Roma İmparatorluk döneminde bütün gladyatör oyunlarının burada oynanmış olduğunu ve burada belki de bir gladyatör okulu olabileceği ya da diğer kentlerden gelen gösteri yapan gladyatörlerin varlığını belgelemektedir” dedi.

Yalvaç’taki Pisidia Antiocheia Antik Kenti’nde 1980 yılında Dr. Mehmet Taşlıalan ve ekibi tarafından başlatılan kazı çalışması sonucu bir antik tiyatro ortaya çıkarıldı. Tiyatronun sütunlarında gladyatör kabartmaları bulundu. Günümüzde Yalvaç Müzesi’nde sergilenen ve üzerinde gladyatör resimlerinin bulunduğu kabartmalarda yapılan incelemede tiyatronun gladyatör müsabakaları yapılan bir alan olduğu bilgisine ulaşıldı.

Gladyatörler vahşi hayvanlarla savaşıyordu

Pisidia Antiocheia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, kabartma figürleriyle ilgili bilgi verdi. İki lejyon birliğinin konuşlandığı antik kentte savaşçıların ölümüne maçlar yaptığı, bazen gladyatörlerin birbiriyle bazen de vahşi hayvanlarla dövüştüklerini betimleyen kabartma resimler olduğunu belirten Prof. Dr. Özhanlı, “Pisidia Antiocheia Antik Kenti, Roma döneminde İmparator Augustus tarafından kolonileştirildikten sonra kente iki lejyon emekli askerin yerleştirilmiş olduğunu biliyoruz. Askerlerle bağlantılı olarak kentin tiyatrosunda gladyatör oyunlarının düzenlenmiş olduğunu hem tiyatro içindeki düzenlemelerden hem kentte ele geçen gladyatör kabartmalarından anlıyoruz” dedi.

Bir gladyatör okulu olabilir

5.000 kişilik küçük bir tiyatro olmasına karşın orkestra duvarlarının yükseltildiğini ve cavea’da (antik tiyatrolarda oturulan bölümlere verilen ad) oturanların hizasına kadar çıkarıldığını vurgulayan Özhanlı, “Bu da tiyatroda hem insanın insana karşı mücadelesi hem de yabani hayvanlara karşı gladyatör oyunları olduğunu belgeliyor. Yalvaç Müzesi’nde korunmakta olan gladyatör kabartmalarına baktığımızda Roma İmparatorluk döneminde gladyatör oyunlarının burada oynanmış olduğunu ve burada belki de bir gladyatör okulu olabileceği ya da diğer kentlerden gelen gösteri yapan gladyatörlerin varlığını belgelemektedir” dedi.

Isparta’da 1800 Yıllık Üzüm Toplayan Eros Kabartması Bulundu

Efes Antik Kenti’nin Gladyatörleri Vejetaryendi


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login