IŞİD militanları, Suriye’deki Palmira Antik Kenti’nde yer alan ve Roma döneminden kalan ünlü antik tiyatronun bir kısmını yıktı. Tiyatronun sahnesindeki anıtlar ve bazı taş yapılar da tahrip edildi.
Yıkılan eserler arasında dört sütunlu yapılardan oluşan Tetrapylon da bulunuyor. Reuters’a konuşan Suriye Müzeler ve Tarihi Eserler Genel Müdürü Memun Abdulkerim, Palmira’daki sütunlu yolun kavşağında yer alan Tetrapylon’un yüksek zemin üzerinde yükselen ve her yanında dörder sütundan oluşan bir anıt olduğunu söylüyor.
16 sütundan sadece dördünün ayakta kaldığını ve taş zeminin yıkıntılarla kaplı olduğunu kaydeden Abdulkerim, uydu görüntülerine göre tahribatın muhtemelen 26 Aralık ile 10 Ocak tarihleri arasında meydana geldiğini söyledi.
Suriye devlet televizyonunun aktardığı bilgiye göre terör örgütü antik kentin en ünlü yapısı olan ‘Tetrapylon’ (dört kapı) yapısını da yok etti. ABD’li sivil toplum kuruluşu ASOR’un yayımladığı uydu fotoğraflarında tahribatı görmek mümkün.
Suriye devlet televizyonu, DEAŞ’ın dün aynı noktada toplu infaz gerçekleştirdiğini de bildirdi. Haberi aktaran Suriye devlet televizyonu, IŞİD militanlarının dün aynı noktada toplu infaz gerçekleştirdiğini de hatırlattı. Toplu infazda en az 12 kişinin öldüğü iddia ediliyor. Katledilenler arasında askerler, öğretmenler ve muhalifler bulunuyor.
Rusya’nın havadan desteklediği Suriye ordusu, dün Palmira’da IŞİD’e karşı operasyon başlatmıştı. Rusya Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi yaptığı açıklamada yüklü miktarda patlayıcının Palmira’ya doğru yola çıktığının istihbaratını aldıklarını söylemişti.
Rudskoy, bu patlayıcıların IŞİD tarafından kültürel mirası imha etmek için kullanılmak istendiğini belirtmişti.
IŞİD 2015 Mayıs ayında Palmira’yı ele geçirmişti. Bunun ardından örgüt, kent harabelerinden kaçırıldığını söylediği bazı heykellerin parçalanma videolarını ve fotoğraflarını yayımlamıştı.
IŞİD şu ana kadar, dünyanın en önemli kültürel miraslarından biri sayılan Palmira Antik Kenti’nde, iki adet 2000 yıllık tapınak, bir antik kemer ve kule mezarları yok etti. UNESCO ise Palmira’da yapılanları savaş suçu olarak nitelemiş ve kınamıştı.
IŞİD ayrıca hayatını Palmira’ya adayan Arkeolog Halid el-Esad’ı, tarihi eserlerin nerede saklandığını söylemediği için başını keserek idam etmişti.
Palmira’da 1. ve 2. yüzyıldan kalma tapınaklar ve sütunlu yol, o dönemin en iyi korunmuş eserleri arasında yer alıyor. Palmira Antik Kenti aynı zamanda “Çölün Gelini” olarak da biliniyor.
Suriye’deki iç savaştan önce Palmira, ülkenin en önemli turistik merkezlerinden biriydi. Her yıl binlerce turist, antik kenti görmek için bölgeye akın ediyordu.
Sputniknews, Hürriyet.
You must be logged in to post a comment Login