Mısır’daki Kahire Müzesi’nde 600’den fazla tahta tabut, konservatörler tarafından belgelenerek restore edildi.
Mısır, dünyanın en eski medeniyetlerinden birini korumak ve belgelemek için Amerikan-Mısır projesinin bir parçası olarak binlerce yıllık firavunlar zamanına ait tabutu restore edecek.
ABD hibesi ile finanse edilen koruma projesi sayesinde, Mısır’daki Kahire Müzesi’nde saklanan ve Antik Mısır’ın değişik dönemlerine tarihlenen 600’den fazla tahta tabutu restore edilecek.
Müzenin restorasyon bölümünden Moamen Othman, “Dünya çapında bu kadar çok sayıda tabutun belgelenerek restore edilmesini kapsayan başka bir proje yok.” diyor.
Mısır Aralık 2015’te 130.000 $ değerinde koruma hibesine layık görüldü. Bu proje, ülkenin zengin kültür mirasının yasadışı ticaretini önlemek amacıyla 2016 yılında imzalanmış olan daha büyük bir ABD-Mısır antlaşmasının bir parçası.
Mısır’da eski eser hırsızlığı, 2011 ayaklanmasını hemen takip eden kaotik yıllarda müzeler, camiler, depolama tesisleri ve yasadışı kazılardan birçok eserin çalınmasıyla gelişti.
Antik Mısır’ın firavunlar dönemi kalıntılarına dünya çağında büyük bir ilgi var. Kayıp kraliçe Nefertiti’nin mezarına yapılan yağma 2015’te uluslararası basında büyük ses getirmişti ancak aramalardan henüz bir sonuç çıkmadı.
Firavunların altın yaldızlı antik kalıntıları ve mezarları, bir zamanlar önemli bir döviz kaynağı olan turizm sektörünün temel taşıydı. Ancak 2011 yılında Hüsnü Mübarek’i deviren isyandan bu yana turizm sektörü sürekli geriliyor.
AFCP program direktörü Martin Perschler, “Projenin başlıca hedeflerinden biri, Mısır Müzesi’ndeki objelerin tam bir envanterine sahip olduklarını ve korunmaların ihtiyaçlarını anladıklarından emin olmaktır; böylece tabutların araştırmacılar tarafından araştırılmasına izin verilebileceği gibi, halkın da yararlanabileceği düşünülmektedir.” diyor.
“Bu, uzun vadede Mısır’da ve dünyanın dört bir yanından insanlara, kapsamlı kültürel miras ve tarihin tamamını keşfetme ve değerlendirme fırsatı bulacakları anlamına geliyor.”
The Guardian. 17 Ocak 2017.
You must be logged in to post a comment Login