Muğla’nın Yatağan ilçesinde yer alan Stratonikeia Antik Kenti’nde 2016 yılı kazı çalışmaları sırasında Bizans dönemine ait 65 mezar bulundu.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan ve Karialılar ve Lelegler’e ev sahipliği yapan antik kent, binlerce yıl önemini sürdürdü. Gladyatörler Kenti olarak da bilinen Stratonikeia Antik Kenti, binlerce yıl öncesinden günümüze kadar neredeyse sağlam kalabilmiş birçok yapıyı içinde barındırıyor.
Kent içindeki Batı Cadde’de yürütülen kazı çalışmalarında farklı katmanlarda Helenistik, Roma, genç Bizans, orta Bizans ve beylikler dönemine ait kalıntılara ulaştıklarını belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Çalışmalar kapsamında mezarlık alanında da kazı yürütüyoruz. Stratonikeia Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında 65 Bizans dönemi mezarı bulundu. Burada hem yetişkin bireylere hem de çocuklara ait mezarlar gün yüzüne çıkarıldı.” dedi.
Söğüt, son olarak açtıkları bir mezarda 120 santimetre uzunluğunda bir iskelet bulduklarını vurgulayarak, iskeletin yaklaşık 1300 yıl önce ölmüş, genç bir kadına ait olduğunu düşündüklerini söyledi. Mezarın bir Bizans yapısı olduğunu aktaran Söğüt, iskeletin temizlik çalışmalarının ardından korumaya alındığını belirtti.
“Bundan sonraki süreçte buraya kilise inşa edilmiş. Kilisenin yıkılması sonrasında aynı alan Bizanslılar döneminde mezarlık olarak kullanılmış. Buradaki çalışmalarımızda 65 mezar temizleyerek kazısını yaptık. Kazılarda Helenistik cadde, onun üzerindeki Roma düzenlemesi, kilise ve Bizans mezarlarından örneklerinin hepsini kendi içerisinde konservasyonunu yaparak aşamalar halinde koruyoruz.”
Bizans mezarlarının bulunduğu alandaki çalışmalar 2017 yılında da devam edecek.
Söğüt, Stratonikeia Antik Kenti’nde gün ışığına kavuşan yapıların 3D teknolojisiyle ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkaracağını açıkladı.
Çalışmalar tamamlanıp yapılar ayağa kaldırıldığında ziyaretçilerin kentin merkezinde birçok yapı elemanını görebileceğine değinen Söğüt, “Kentin birçok noktasını 3D ile ayağa kaldırdık. Ziyaretçiler Osmanlı dönemi yollarında yürürken yapıların eski halini 3D ile gördüklerinde daha mutlu oluyor, yapıları daha iyi algılıyor. Bizans mezarlarının olduğu alanı da hem gravür çizimleri hem de 3D ile ayağa kaldırıyoruz. Ziyaretçilerimize önümüzdeki dönem bu alanları 3D ile göstereceğiz.”
AA
You must be logged in to post a comment Login