Sicilya’da Kış Gündönümünü Gösteren 5000 Yıllık ‘Kaya Takvimi’ Bulundu

Arkeologlar, Sicilya’da Stonehenge benzeri yaklaşık 5000 yıllık ilginç bir “kaya takvimi” buldu. Neolitik döneme tarihlenen bu ilginç kayanın üzerinde kusursuz bir şekilde açılmış delik bulunuyor.

Bir metre çapında delik bulunan kaya oluşumu, yaklaşık 5.000 yıl önce kış başlangıcını gösteriyor. F: Giuseppe La Spina

Yaklaşık bir metre çapında bir delik bulunan kaya oluşumu, yaklaşık 5.000 yıl önce kışın başlangıcını işaret ediyordu.

Delikli Neolitik dönem kayası, 30 Kasım 2016’da 2. Dünya Savaşı dönemi sığınaklarını inceleyen bir ekip tarafından Sicilya’nın güney kıyısındaki Gela’ya 10 kilometre uzaklıktaki tarih öncesi bir nekropolün yakınındaki bir tepede keşfedildi.

Arkeolog Giuseppe La Spina, “Bu kayanın üzerinde insan yapımı bir delik vardı. Fakat bu delikli kayanın, mevsimleri ölçmek için tarih öncesi bir takvim olarak kullanıldığına dair somut kanıtlara ihtiyacımız vardı.” diyor.

La Spina ve ekip arkadaşları, GPS donanımlı bir drone’a monte edilmiş pusula, fotoğraf makinesi ve bir video kamera kullanarak, Aralık ayında bir test gerçekleştirdi. Bu testin amacı, gündönümünde yükselen güneşin kaya parçasındaki belirgin delik ile hizalanarak eşleşip eşleşmediğini bulmaktı. La Spina’ya göre, deney başarıyla tamamlandı.

Farklı bir açıdan 5000 yıllık ‘Kaya Takvimi’ F: ANSA

“Güneş saat 7.32’de, kayadaki delikten inanılmaz bir şekilde parladı. Bu mükemmeldi.”

7 metre yükseklikteki delik, yılın ve mevsimlerin dönüm noktasını işaret ediyor ve sert ve soğuk zamanları öngörüyordu. Ritüel önemi olan bir an. Aslında, bölge üzerine yapılan incelenmesi, MÖ. üçüncü binyılın sonlarında bu alanın kutsal bir yer olduğunu ortaya çıkardı.

Delikli kayadan uzak olmayan bir yerde, araştırmacılar grotticella mezarları olarak bilinen birkaç iyi korunmuş mezar buldu. Kaya içide kazılarak yapılan bu oda mezarlar, Sicilya’nın erken Tunç Çağı’nda görülen Castelluccio kültürüne aitti.

Araştırmacılar ilginç bir şekilde “kaya takviminin” doğusunda, bir dikilitaş buldu. 5 metre uzunluğundaki taş, yere yatmış bir biçimde duruyordu. Ancak taşın hemen yanında yer alan bir oyuk, bu taşın bir zamanlar dikili olduğunu gösteriyor. Bu dikilitaş, delikli kayanın hemen 8 metre ilerisinde duruyor.

Araştırmacılar delikli kaya ile dikilitaşın jeolojik kompozisyonunun farklı olduğunu söylüyor. Dikilitaş, farklı bir yerde biçimlendirilmiş ve buraya getirilmişti. La Spina, bunun açıkça alanın kutsallığına işaret ettiğini belirtiyor.

Sicilya’da daha önceki araştırmalarda en az iki tane daha delikli kaya bulunmuştu. Arkeo-astronomi uzmanı Alberto Scuderi, diğer ikki delikli kaya ile yeni bulunanın, aynı kişi tarafından yapıldığını söylüyor.

Scuderi, Palermo yakınlarında iki delikli kaya bulmuştu.

“Biri kış gündönümünde yükselen güneşe odaklanırken, diğeri de yaz gündönümünde yükselen güneşi göstererek aynı etkiyi yaratıyor. Bu yüzden, yaz gündönümünü gösteren başka bir delikli kayanın Gela yakınlarında bulunabileceğine inanıyorum.”


Seeker.com

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login