Mısırlı arkeologlar, Mısır’ın erken dönemine başkentlik yapmış olabilecek ve yaklaşık 5000 yıllık yeni bir yerleşim ortaya çıkardı. Yerleşim alanında evler, aletler, çanak çömlekler ve büyük mezarlar bulundu.
Nil nehrinin taraçalarına kurulmuş olan şehir ünlü I Seti Tapınağı’nın içinde bulunduğu Abidos kutsal alanının yaklaşık 1 km kadar yakınında yer almakta. Yerleşimde yapılan kazılarda 15 yeni mezar keşfedildi. Bulunan mezarlar, büyüklükleri göz önünde alınarak sosyal statü sahibi bireylere ait olabileceği düşünülüyor.
Arkeologlar yerleşimde mezarlar dışında evler, günlük ihtiyaçlara dair buluntular ve aletler dahil olmak üzere pek çok buluntuyu ortaya çıkardı.
Mısır tarihinin erken dönemlerinde çok önemli bir kutsal alan olan Abidos’un 1 kilometre yakınındaki bu yerleşim için merak uyandıran konulardan biri de şehrin kimler tarafından iskan edilmiş olduğu konusu. Nitekim alanda çalışan arkeologlar şehrin içinde bulunan mezarların Abidos’daki bazı kral mezarlarından daha büyük olduğunu belirtmekteler. Kentin önemli devlet yetkilileri ve mezar inşaasında çalışan işçilere ev sahipliği yaptığı ve erken dönem Mısır zamanları boyunca önemli bir şehir olabileceği düşünülmekte.
Bu yerleşim bölgenin en önemli merkezlerinden biri olan Luksor’un da içinde bulunduğu Yukarı Mısır’daki Sohag eyaletinin güneyinde bulunuyor.
Liverpool Üniversitesi’nden Prof. Chris Eyre, “Bu buluntular Mısır’ın en erken dönemlerinde kral isimlerini tespit edebildiğimiz nekropol alanından (Abidos) bir kilometre uzaklıkta. Belki de bu şehir Mısır tarihinin başında başkentlik yapmış bir kasabaydı.” diyor.
BBC
You must be logged in to post a comment Login