Beyoğlu’ndaki Cihangir Roma Parkı’nda, kazıların müze denetiminde gerçekleştirilmesine dair kurul kararına rağmen, bu sabah sosyal tesis kazıları tekrar yapıldı. Kazılar vatandaşların tepkisi ve kurul kararının ibrazı üzerine durduruldu.
Arkeologlar Derneği internetten yaptığı açıklamada “Roma bahçesi sınırındaki kazı bir kez daha durdurulmuştur. Ancak kaybettiğimiz arkeolojik katmanların geri dönüşü yoktur.” dedi.
Cihangir’de bulunan Roma Parkı’nda Cihangir Sosyal Tesisi yapmak için belediye ekiplerince başlayan yıkım arkeolojik eser çıkması ve tepkiler üzerine durdurulmuştu. İhbarlar ve başvuru üzerine bölgedeki kazıların artık İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde yapılacağını belirten Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi başkanı Yiğit Ozar, dileklerinin; bir bütün olarak korunan ve kamusal alan olarak kullanılan ve kenti zenginleştiren bir arkeolojik park olarak kente kazandırılması olduğunu söylemişti.
Ancak kazıların müze denetiminde yapılacağını belirten kurul kararına rağmen bu sabah yine çevik kuvvet ekipleri, 10 hafriyat kamyonu ve bir kepçe alandaki kazıları sürdürmeye geldi.
Beyoğlu Kent Savunması ve Cihangir Güzelleştirme Derneği üyeleri, kazının izinsiz olduğunu belirterek alana ilişkin koruma kurulunun aldığı kararı kazı yetkililerine ibraz etti.
İstanbul 1 No’lu Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca alınan söz konusu kararda, bölgedeki kazıların İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde devam edilmesi, çalışmalar sonucunda arkeoloji kazı raporunun hazırlanarak kurula iletilmesi belirtiliyordu.
Beyoğlu Belediyesi’nin açıklamasının ardından Arkeofili’ye açıklama yapan Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi başkanı Yiğit Ozar, bütün yamacın arkeolojik potansiyeli ve kentin tarihsel topografyası bakımından bir bütün olduğunu ve bir bütün olarak korunması gerektiğini söyledi.
Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Yiğit Ozar; “61 ada 8 parsel olarak geçen arazi, Roma Bahçesi’nin üst kısmında Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı’nda sosyal kültürel tesis alanı olarak imara açılan bir arazidir. Roma Bahçesi olarak anılan yer kadastral sisteme göre bu arazinin komşusudur ve aynı planda “arkeolojik park” olarak gösterilmiştir.” dedi.
Ozar sözlerine şöyle devam etti;
“Roma Bahçesi’nin alt kotunda da 50 parsel bulunmaktadır. 50 parsel de Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı’nda hem “arkeolojik park” hem de ihya yoluyla yapılaşmaya açılacak alan olarak işlidir. Öyle ki, MSGSÜ’nün burada yeniden inşa etmek istediği İmalat-ı Harbiye Usta Mektebi projesi arkeolojik kazılarda tespit edilen MS.6./7.yy’a tarihlenen kalıntılar ve tepkiler nedeniyle şimdilik durmuş görünmektedir. Dolayısıyla bütün bu yamaç arkeolojik potansiyeli ve kentin tarihsel topografyası bakımından bir bütündür.”
You must be logged in to post a comment Login