Geçmişi MÖ. 3. yüzyıla uzanan ve Karadeniz’deki yaşanabilir tek ada olan Giresun Adası’nda kazı yapan arkeoloji ekibi, kötü hava şartları nedeniyle adada mahsur kaldı.
Fırtına ve kötü hava koşulları nedeniyle Giresun Adası’nda mahsur kalan 12 kişilik arkeolojik kazı ekibi, büyük balıkçı tekneleri tarafından kurtarıldı.
Kazı ekibi sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Gazanfer İltar, arkeolojik kazı çalışması için adaya giden 12 kişilik ekibin fırtına ve kötü hava koşulları nedeniyle mahsur kaldığını belirtti.
Bölgede bulunan büyük balıkçı takımlarının çalışmaları sonucu ekibin kurtarıldığını ifade eden İltar, “Fırtına ve kötü hava koşulları nedeniyle küçük balıkçı tekneleri adaya yanaşamadıkları için bölgede bulunan büyük balıkçı takımlarından yardım istedik. Yaklaşık 2 saatlik çalışma sonucu ekipteki arkadaşlarımızı kurtardık ve sahile sağ salim ulaştırmayı başardık” dedi.
40 dönümlük yüzölçümüne sahip adada 2011 yılından beri kesintili olarak 3 farklı kazı çalışması yapıldı. Kazılar sonucunda MÖ. 300’lü yıllardan 19. Yüzyıla kadar kesintisiz bir yerleşim olduğu tespit edildi. Adada manastır, kilise, surlar, sarnıçlar mevcut ve adanın etrafı surlarla çevrili.
Bizans döneminde dinsel yapılar ve manastır kompleksi olarak inşa edilen adada yaklaşık 50 öğrenci ve din adamının birlikte yaşadığı düşünülüyor. Ada daha sonra Osmanlı Dönemi’nde üs olarak kullanıldı.
You must be logged in to post a comment Login