Rusya’da Kutup Dairesi’nin içinde bulunan Taymır Yarımadası’nda alt dudağın altına yerleştirilen, yaklaşık 5,000 yıllık, labret adı verilen dudak takıları bulundu.
Keşif, Kutup Dairesi’nin yaklaşık 600 km yukarısındaki Krasnoyarsk bölgesindeki bir kazıda yapıldı. Kazıda MÖ 3. ya da 4. binyıla tarihlenen bir alan inceleniyor.
Labret isimli takılar, deniz kabuğu, kemik ya da taştan yapılıyor ve bazı kültürlerde alt dudağın altındaki bölgeye yerleştiriliyor. bir
Krasnoyarsk Geoarkheologia’dan arkeologlar tarafından yapılan keşif, Katanga Nehri’nin bir kolu olan Noyava ırmağının kıyısında, Neolitik bir yerleşim olan Bolşaya II’de bulundu.
Kazının sözcüsü Danil Lysenko “Bu labretler, birkaç ok ucuyla birlikte, öylece yerde duruyordu. Buradaki bazı yerlerde, tundra toprak örtüsünün ve kumun ilk tabakası rüzgar nedeniyle aşınıyor. Böylece buradaki arkeolojik eserler gün yüzüne çıkıyor. Taştan yapılmış ok uçlarına bakarsak bu yerleşimin MÖ 3. ya da 4. binyıllara tarihlendiğini söyleyebiliriz” diyor.
Buna benzer yüz takıları, bu bölgede 40 yıl önce yapılan Sovyet dönemi arkeolojik kazılarında da ortaya çıkarılmıştı.
Olası arkeolojik alanları inceleyen özel bir firma olan Krasnoyarsk Geoarkheologia’nın başlattığı incelemeler, o zamandan beri Taymır Yarımadası’nda yapılan ilk araştırmalar oldu.
Arkeologlar, ikisi Kutup Dairesi’nde bu yaz bulunan bu yüz takılarının, Eskimo, Aleut ve Kuzey Amerika yerlilerinin ataları arasında yaygın olduğunu söylüyor.
Takıların hem kadın hem erkekler tarafından kullanıldığı düşünülüyor.
The Siberian Times, 25 Ağustos 2016
You must be logged in to post a comment Login