İsrail’de Haçlılar ve Eyyübiler Dönemine Ait El Bombası Bulundu

İsrail’de 13. yüzyıla tarihlenen ve Haçlılar, Eyyübiler ve Erken Memlükler dönemine ait 700 yıllık bir el bombası bulundu.

Yıllarca okyanustan antik eserler toplayan bir adamın koleksiyonunda ortaya çıkan el bombasının, büyük ihtimalle geçmişte bir metal tüccarının gemisine ait olduğu  düşünülüyor.

crusader-era-grenade-artifacts-israel_1


(F: Amir Gorzalczany, Israel Antiquities Authority.)

Metalden yapılmış el bombasının üzerinde süslemeler bulunuyor. 13. yüzyıldaki Haçlı, Eyyübi ve Memlük askeri kuvvetleri büyük ihtimalle el bombaları için, bir çeşit çabuk tutuşan madde kullanıyordu. Bu maddeler neftyağı, kömür katranından elde edilen zift, kükürt ve reçineden oluşabiliyordu.

Fakat bazı bilim insanları bu eserlerin bir kimyasal savaş aletinden çok, parfüm saklamak için süs amaçlı kaplar olabileceğini de düşünüyor.

(F: Diego Barkan, Israel Antiquities Authority)

(F: Diego Barkan, Israel Antiquities Authority)

El bombası ve diğer eserler, İsrail’deki deniz kıyısındaki bir şehir olan Hadera’da, denizden topladığı antik eserleri biriktiren bir adamın eşyaları arasından çıktı. Deniz kıyısında birçok antik ve ortaçağ dönemi gemi batığı olduğu biliniyor.

Marcel Mazliah isimli adam öldükten sonra ailesi antik koleksiyonu bulunda İsrail Tarihi Eserler Kurumu’na haber verdi. Kurumun incelemesi sonucunda eserlerin sahte olmadığı, ve büyük ihtimalle batan bir metal tüccarının gemisine ait olduğu ortaya çıktı.

Orta Bronz Çağı'na ait 3500 yıllık iğne ve bıçak (F: Diego Barkan, Israel Antiquities Authority.)

Orta Bronz Çağı’na ait 3500 yıllık iğne ve bıçak (F: Diego Barkan, Israel Antiquities Authority.)

İsrail Tarihi Eserler Kurumu yetkilileri, Mazliah’ın biriktirdiği metal objeler karşısında şaşkınlığa uğradı. Kurumda çalışan küratör Ayla Lester “Buluntular arasında en az 3,500 yıllık, Bronz Çağı’na tarihlenen bir bıçak ve bir iğne de bulunuyor” diyor.

Lester’ın açıklamasına göre “Aralarında ikişer havan ve tokmağın, şamdan parçalarının ve benzeri eserlerin bulunduğu diğer eserler ise Fatımi dönemine tarihleniyor. 11. yüzyıla tarihlenen bu eserler görünüşe göre Suriye’de üretilmiş.”


Hareetz, The Realm of History, 23 Ağustos 2016

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login