Bandırma Üniversitesi’ne Arkeoloji Bölümü Açılıyor

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 2015 yılında kurulan bir devlet üniversitesi olan Bandırma Üniversitesi’nde de arkeoloji bölümü açılıyor. Türkiye’deki 100’e yakın Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümüne yılda yaklaşık 5000 öğrenci alınıyor, yaklaşık 4000 mezun veriliyor. İş bulan mezunların sayısı ise, yılda 10-20 kişi arasında değişiyor.

Bandırma Üniversitesi'ne Arkeoloji Bölümü Açılıyor

Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, “Üniversitemize arkeoloji bölümünün açılmasının yararlı olacağına inanıyorum” dedi.

Özdemir, yaptığı açıklamada, ilk aşamada üniversiteye hukuk, mühendislik ve edebiyat fakülteleri kazandırmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Edebiyat fakültesini devreye sokmaları halinde bu fakülte bünyesinde hemen arkeoloji bölümünü de açmak istediklerini ifade eden Özdemir, şunları söyledi:

“Çünkü, yöremiz, tarihi ve arkeolojik yapıtlar açısından çok zengin. Bandırma sınırları içinde Daskyleion, Erdek sınırları içinde ise Kyzikos ve Zeytinliada ören yerleri var. Bu yörelere, ülkemizin çeşitli kentlerinden arkeologlar, yazın, kısa süreler için kazı yapmaya geliyorlar. Eğer, üniversitemiz bünyesinde bir arkeoloji bölümü açılacak olursa kendi bünyemize alacağımız öğretim üyeleri ve arkeologlarca yürütülecek kazıların yıl boyuna yayılarak tarihi ve arkeolojik yapıtların gün ışığına çıkarılacağını düşünüyorum.”

Özdemir, edebiyat fakültesi bünyesinde açmayı planladıkları arkeoloji bölümü için yıllardır Erdek Zeytinliada ve Kyzikos ve Bandırma Daskyleion kazılarını yürüten kazı ekiplerinin başkanlarından da yararlanmak istediklerini sözlerine ekledi.

Sayısız Arkeolog İşsiz

Türkiye genelinde; 12.280 arkeolojik sit alanı, 266 kentsel sit alanı, 32 kentsel arkeolojik sit alanı, 159 adet tarihi sit alanı, 438’i diğer sit alanları olmak üzere toplam 13.175 sit alanı ve 97.142 korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 194, özel sektör tarafından açılan 197 müze var.

Bu kadar sit alanı ve kültür varlığı ve müzeye rağmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde; arkeolog, müze araştırmacısı, sanat tarihçisi, hititolog, antropolog dahil 1003 personel çalıştırıyor. Türkiye’deki 100’e yakın Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümüne yılda yaklaşık 5000 öğrenci alınıyor, yaklaşık 4000 mezun veriliyor. İş bulan mezunların sayısı ise, yılda 10-20 kişi arasında değişiyor.


AA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login