Güney İtalya’da keşfedilen 17.000 yıllık, Paleolitik dönemde yaşamış bir çocuğa ait kafatası, bilim insanlarına tarihte ilk kez, insan atalarının beynini tam olarak modelleme fırsatını verdi.
10-12 yaşlarındaki bir erkek çocuğuna ait olan bu kafatası, Calabria bölgesinde bulunan ve neredeyse 20.0000 yıl önce Homo sapiens tarafından kullanılan Grotta del Romito mağarasında ortaya çıkarıldı.
Bilim insanlarının 17.000 yıllık bir beyni yeniden canlandırmalarını sağlayan bu kafatasının çocuk yaşta birine ait olması. Bununla ilgili olarak Florence Üniversitesi profesörü Fabio Martini şunları söylüyor: “Bu erkek çocuğu büyüme çağında olduğu için, kemikleri oldukça yumuşaktı. Büyüyen beynin kemiklere yaptığı baskı, kafatasının içerisinde adeta damga niteliğinde izler bırakmış. 3 boyutlu tarayıcılar ve bilgisayar teknolojisi sayesinde bu beynin 3 boyutlu bir modelini yaratmayı başarabildik ve bu da oldukça çığır açan bir gelişme.”
Martini, “Yakında 17.000 yaşındaki bir çocuğun beynini ellerimizde tutabileceğiz.” diyor.
Beyni yeniden oluşturmayı sağlayan bu olağanüstü teknoloji, antropologlara, paleontologlara ve nörologlara, bir avcı-toplayıcı çocuğun beyni ile günümüzde bir çocuğun beynini doğrudan karşılaştırma fırsatını veriyor.
“Böylece, dil merkezi gibi beynin çeşitli bölgelerinde gerçekleşen gelişimi inceleyebilecek ve bu gelişimin nasıl gerçekleştiğini anlayabileceğiz.” diyor Martini.
Bilim insanları bu çalışma doğrultusunda, sosyal etkileşim, mekansal koordinasyon ve dil gibi, beynin sorumlu olduğu alanlara bakarak, atalarımızın yaşamlarına yepyeni bir ışık tutmayı ümit ediyorlar.
The Local
Beynimizin Bu Kadar Büyümesinin Nedeni Bağırsaklarımız Olabilir
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
You must be logged in to post a comment Login