Ressam Bosch’un Gaydayı Hatalı Tutan Figürünün Gizemi Araştırılıyor

Hollandalı ressam Bosch’un “Haywain Triptik’i” adlı ünlü eserinde, gaydayı hatalı tutan bir figürün gizemi araştırılıyor. Peki o karakter daha önceki bir baskıya ait olabilir mi?

Ressam Bosch'un Gaydayı Hatalı Tutan Figürünün Gizemi Araştırılıyor

Bosch’un yaklaşık 1516’da yaptığı Haywain Triptiği

Ölümünün 500. yıldönümünde özel bir ilgiyle incelenen Hieronymus Bosch hakkında, Hollandalı bir uzman merak uyandıran bir gizemi gündeme getirildi. “Haywain”in ön planında belirgin olarak yer alan gayda çalan figür, neden enstrümanı yanlış tutuyor? Mavi kıyafetli bir figür olan gaydacı tam olarak resmin merkezinin sağ tarafında yer alıyor. Figür, dizlerinin üzerine çökmüş bir rahibeyi, ipten sarkan bir sosis ile baştan çıkarmaya çalışıyor.

Bu yılın başlarında ‘s-Hertogenbosch’da düzenlenen bir serginin küratörü (ve Radboud Üniversitesi’nin profesörü) olan Jos Koldeweij, müzisyenin enstrümanı solak bir insan gibi çaldığına dikkat çekiyor. Fakat eğer adam solak olsaydı, gaydayı tutarken ellerinin yer değiştirmesi ve öbür elin pozisyonunda olması gerekiyordu.

Ressam Bosch'un Gaydayı Hatalı Tutan Figürünün Gizemi Araştırılıyor

Koldeweij’e göre en olası açıklama, Hieronymus Bosch’un bu figürü bir baskıdan almış olması. Baskılarda da görüntüler ters halde bulunabiliyordu. Soru şu ki; Bosch’un Haywain’i resmettiği 1515 yılı dolaylarında, üstünde gayda çalan insanlar olan hangi baskılar mevcuttu?

Hieronymus Bosch 15. ve 16. yüzyıllarda yaşamış ünlü bir Hollandalı ressamdı. Bosch, Rönesans’ın kuzeydeki temsilcilerinden biri sayılmaktaydı. Yaşadığı dönemde eserleri kral ve asiller tarafından satın alınan ünlü bir ressam olmasına rağmen, günümüzde hakkında çok az şey biliniyor. Bosch, en ünlüsü Dünyevi Zevkler Bahçesi olmak üzere pek çok triptik (3 panelli resim) resimlemiştir.


theartnewspaper.com, 1 Temmuz 2016

Anadolu Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü mezunu. İletişim: pelin.sen1@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login