Miken Krallarının Tahtı Bulunmuş Olabilir

Yunan bir arkeolog, mitolojik hikayelerden ve Truva Savaşı’nın hikayesinden bilinen, Miken hükümdarlarının kayıp tahtının bir parçasını bulduğuna inanıyor. Yunan Kültür Bakanlığı ise bu tespite mesafeli duruyor.

taht1

Miken’de kralın tahtının parçası olduğu düşünülen 50 kilo ağırlığındaki kireçtaşı parçası.  [F: Christofilis Maggidis]

Güney Yunanistan’daki Miken’deki kazıları yöneten Christofilis Maggidis, işlenmiş kireçtaşı parçasının iki sene önce, yukarı şehrin altındaki bir nehir yatağında bulunduğunu belirtti.Maggidis Atina’daki basın toplantısında, kral tahtının, yaklaşık MÖ 1200 yıllarında gerçekleşen bir depremde sarayın yıkılan parçalarından biri olduğunu söyledi.

Maggidis basın toplantısında konuşuyor. [F: AP/Petros Giannakouris]

Maggidis basın toplantısında konuşuyor. [F: AP/Petros Giannakouris]

Fakat Yunan Kültür Bakanlığı yetkilileri bu tespite mesafeli duruyorlar. Yetkililer bulunan kireçtaşı parçasının sadece bir taş leğen parçası olduğuna karar veren başka bir araştırmayı delil olarak sunuyor.Fakat Maggidis, taş parçasının şüphe götürmez şekilde üstüne oturmak için yapıldığını düşünüyor. Maggidis, eser gözenekli bir taştan yapıldığı için, sıvı taşımak konusunda bir işe yaramayacağını söylüyor. Maggidis “Bence bu Miken dönemine tarihlenen en simgesel ve önemli eserlerden biri” diyor.

Maggidis tahtın diğer parçalarının Miken şehrinin altında olabileceğini söylüyor, ve nehir yatağını daha ayrıntılı şekilde kazmak için bakanlıktan izin almayı umduğunu belirtiyor.

Miken tahtının Maggidis'e göre rekonstrüksiyonu. [F:Christofilis Maggidis]

Miken tahtının Maggidis’e göre rekonstrüksiyonu. [F:Christofilis Maggidis]

Miken Medeniyeti, MÖ 14. yüzyıl ortasından 12. yüzyıla kadar varlığını sürdürdü, ve Yunanistan’ın en önemli geç bronz çağı merkezlerinden biriydi. Miken kralları, Yunan efsanelerinde cinayet, ensest ve taht kavgalarında başrölü oynayan, önemli kişilikleri arasındaydı.

Bu krallardan en ünlüsü olan Agamemnon, Homeros’un destanlarına göre, Yunan ordusunu yönetmiş ve Truva’yı yağmalamıştı. Fakat tabii ki bu efsanelerinin ne kadarının, tarihi olayların hatıralarından esinlendiği bilinemiyor.

Girit'teki Knossos'taki Minos Sarayı'ndaki sumermerinden yapılmış taht. [F: Christofilis Maggidis]

Girit’teki Knossos’taki Minos Sarayı’ndaki sumermerinden yapılmış taht. [F: Christofilis Maggidis]

Yunan anakarasında, başka bir Miken sarayında da daha önce bir taht bulunmamıştı. Daha erken bir döneme ait olan Minos kültürüne ait bir taht, Girit adasındaki Knossos’taki Minos Sarayı’nda bulunmuştu.Keşfedilen taş parçasının türü, Miken sarayının başka hiçbir yerinde bulunmadı. Fakat benzer bir malzeme, iç kalenin savunma duvarlarında ve hükümdarların gömüldüğü kovan biçimli mezarlarda bolca kullanılmıştı.


Associated Press, Nicholas Paphitis, 14 Haziran 2016

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login