Fransa’da Mezolitik Kaya Resimlerine Sanal Tarama Yapıldı

Fransa’daki Abri Faravel kaya sığınağında yeni keşfedilen tarihöncesi hayvan resimlerinin sanal taramaları, Avrupa’da bu kadar yüksek rakımda yapılan ilk modelleme örneği oldu.

Arkeologlar, Güney Fransa Alplerinde deniz seviyesinden 2,133 metre yükseklikte bulunan bir kaya sığınağı olan Abri Faravel’deki mağara resimlerini inceledi.  Lojistik açısından oldukça zor yapılan çalışmada lazer ve beyaz ışık tarayıcılarına güç sağlamak için otomobil aküleri kullanıldı.

Abri Faravel'deki resimler. Yaklaşık olarak paralel olan iki çizgi grubu, ve yüzleri birbirine dönük iki hayvan. (a) Normal ışıkla çekilmiş (b) Resimlerin yakınlaştırılmış ve renkleri YBR matriksinde DStretch ile geliştirilmiş hali. (Foto ve değişiklikler: C. Defrasne)

Abri Faravel’deki resimler. Yaklaşık olarak paralel olan iki çizgi grubu, ve yüzleri birbirine dönük iki hayvan. (a) Normal ışıkla çekilmiş (b) Resimlerin yakınlaştırılmış ve renkleri YBR matriksinde DStretch ile geliştirilmiş hali. (Foto ve değişiklikler: C. Defrasne)

Araştırmacılar arkeolojik alanın sanal bir modelini ürettikleri çalışmayı, çevrimiçi bir dergide yayınladı.

Abri Faravel 2010 yılında tesadüfen keşfedildi. Burada Mezolitik dönemden Orta Çağ’a kadar farklı insan yaşamı evreleri bulunuyor. Abri Faravel’deki tarihöncesi mağara resimleri ise, Avrupa’da  bilinen en yüksek rakımdaki dört ayaklı hayvan resimleri.

Abri Faravel, son 8,000 yıldır Güney Alplerdeki insan yaşamının gelişmesini inceleyen bir proje kapsamında araştırılıyor. Abri Faravel’de şu ana kadarki araştırmalarda, taşlardan yapılmış hayvan çitleri ve bilinen en gelişmiş yüksek rakımlı Bronz çağı yapılarından olan evler bulundu.

Abri Faravel’de ayrıca Mezolitik ve Neolitik çakmaktaşı aletler, Demir Çağı çanak çömlekleri, bir Roma fibulası ve Orta Çağ metal işçiliğine dair kanıtlar bulundu.

Kaya resimlerinin, sığınağın içinden dışarı bakarken görünümü. Renkler DStretch ile geliştirilmiş. (F: Loïc Damelet, CNRS/Centre Camille Jullian; foto geliştirmesi: C. Defrasne)

Kaya resimlerinin, sığınağın içinden dışarı bakarken görünümü. Renkler DStretch ile geliştirilmiş. (F: Loïc Damelet, CNRS/Centre Camille Jullian; foto geliştirmesi: C. Defrasne)

Proje başkanı York Üniversitesi’nden Dr Kevin Walsh “Bu vadide yıllarca raştırma yaptıktan sonra, bu resimleri keşfettiğimiz gün şüphesiz olarak araştırma programımızın en önemli anı oldu. Güneydoğudaki Merveilles Vadisi’nde olduğu gibi kazınarak yapılan mağara çizimleriyle karşılaşabileşeceğimizi düşünsek de, çok az doğal sığınak sağlayan bu korunmasız yerde tarihöncesi resimler bulmayı beklemiyorduk” diyor.

“Burası çok olağan dışı olduğu için, kaya sığınağının ve çevresinin bir lazer taramasını yapma kararı aldık. Bir de resimlerin beyaz ışık taramasını yaptık. Tek elektrik kaynağımız otomobil aküsü olduğu için taramaları yapmak lojistik olarak zor oldu. Diğer herşey gibi aküleri de oraya taşımak zorunda kaldık.”

Walsh “Bu Alplerin yüksek rakımlarında yapılmış tek sanal modelleme örneği oldu. Büyük ihtimalle tüm Avrupa’da en yüksekte yapılan modellemedir” diyor.


University of York basın bildirisi

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login