İspanya’daki Kilisede Van Gogh’un Otoportresine Benzeyen Mumya Bulundu

İspanya’daki eski bir kilisede Van Gogh’un ünlü otoportresine inanılmaz derecede benzeyen bir mumya bulundu.

F: Instituto de Estudios Científicos en Momias, Madrid.

F: Instituto de Estudios Científicos en Momias, Madrid.

Gerçek adı bilinmeyen bu mumya, İspanya’nın Zaragoza kenti yakınlarındaki Quinto köyünde yer alan bir kilisenin restorasyonu sırasında bulunan 30 mumyadan biri.

Söz konusu mumyalar, ısıtma sisteminin değiştirilmesi için kilisenin tabanının kaldırıldığı 2011 yılında açılmıştı. Bazıları oldukça iyi korunmuş olan 30 mumya, kısmen açılmış tahta tabutların içinde bulundu. Tüm mumyalanmış bedenler, kilisenin şapelinde incelenmek üzere bekletildi. 2014 yılında nihayet mezarları incelemek üzere araştırmalar başlatıldı ve kazı alanında bir laboratuvar kuruldu.

İspanya'daki Kilisede Van Gogh'un Otoportresine Benzeyen Mumya Bulundu

Kazı direktörü Mercedes González, araştırma projesinin hala sürdüğünü, araştırmaya üçü çocuk toplam  beş mumyayla başladıklarını söyledi. Aşırı kuru toprak sayesinde doğal olarak mumyalanmış olan bedenler, üzerindeki kıyafetlere bakılarak 18. yüzyılın sonları ila 19. yüzyılın ortalarına tarihlendiriliyor. Bazı erkek mumyaların üstünde ise keşiş kıyafetleri var.

Gonzales; “İspanya’da insanların dini geleneklere göre gömülmesi çok yaygındı.” diyor.

İspanya'daki Kilisede Van Gogh'un Otoportresine Benzeyen Mumya Bulundu

Gerçek keşişler çıplak ayakla toprağa gömülürdü. Fakat buradaki mumyaların ayağında Aragon bölgesinde yaygın olan bir çeşit ayakkabı vardı. Araştırmacılar, buldukları mumyalarında ayağındaki ayakkabının samandan ve pamuktan yapıldığını, ayrıca köylüler tarafından giyildiğini söylüyor.

Kilisede bulunan mumyaların birçoğunun saçı ve sakalı hiç bozulmadan günümüze kadar kalabilmiş. Saç ve sakal, kuru ve bakterisiz ortamlarda son derece iyi bir şekilde korunabiliyor. Öldüğünde 40’lı yaşlarında olduğu tahmin edilen “Van Gogh” mumyası da saçı ve sakalı korunan mumyalar arasında. Fakat şu ana kadar hakkında çok az şey öğrenilebildi.

İspanya'daki Kilisede Van Gogh'un Otoportresine Benzeyen Mumya Bulundu

Gonzales: “İtalya, Kore, Nebraska, Brezilya gibi çeşitli uluslararası enstitülere gönderilen histopatolojik analiz sonuçlarını bekliyoruz. Quinto köyünün de bağlı olduğu Aragon bölgesinde birçok salgın vardı. 18. yüzyılda çiçek hastalığı ve sarı humma bölgeyi kasıp kavuruyordu. 19. yüzyılda ise kolera bölgede birçok can aldı.”

Kilisede bulunan mumyaların birçoğunun çocuk olması da salgınlar hakkında önemli bilgiler verebilir. Şimdiye kadar yapılan incelemelerde çocukların yaşlarının 6-9 aylık ve 7 yaş arasında olduğu tespit edildi. Yapılan CT taramalarında çocuklardan birinin sağ ayağında patoloji olduğu ortaya çıktı.

İspanya'daki Kilisede Van Gogh'un Otoportresine Benzeyen Mumya Bulundu

Gonzales, araştırmayı sürdürdüklerini ve “Van Gogh” mumyasının gerçek adının bulunup hayatı hakkında daha fazla bilgi edinmek istediklerini belirtti.


seeker.com

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login