Osman Hamdi Bey’in, Yeşil Cami Önü adlı tablosu açık artırmayla 13 milyon 509 bin liraya satıldı.
Antik AŞ Müzayede Evi’nde, Osman Hamdi Bey’in, “Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı tablosundan sonra bilinen en önemli tablosu “Yeşil Cami Önü”, 10 milyon liradan açık arttırmaya çıktı ve 13 milyon 509 bin liraya satıldı.
Osman Hamdi Bey bu tablosunu, Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane’yi, yani bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni kurduğu 1882 yılında tamamlamıştı.
Osman Hamdi Bey’in en ünlü tablosu olan Kaplumbağa Terbiyecisi, 2004 yılında açık artırmaya çıktığında Pera Müzesi tarafından 5.5 milyon liraya satın alınmıştı. 2008 yılında Londra’da satılan İstanbul Hanımefendisi adlı tablosu ise 6.5 milyon dolara satılmıştı.
Yeşil Cami Önü Tablosu’nun Önemi
Tuval üzerine yağlıboya olan ve 185×100 santimetre boyutlarındaki Yeşil Cami Önü, uzmanlar tarafından başyapıt olarak nitelendiriliyor. Yakın bir zamana kadar aile koleksiyonunda kalan ve ailenin evde bir örtüyle kapatarak sakladığı bu tabloda, Bursa’daki Yeşil Camii önündeki 16 insan, bir köpek olmak üzere toplam 17 figür ustaca betimlenmiş. Osmanlı mimarisinin ince işçiliği ve süslemelerdeki detaycılığını gözler önüne seren tablo, Osmanlı günlük yaşamına dair belge niteliği taşıyor. Tabloda Osman Hamdi Bey’in, Bursa Yeşil Camii önünde merdiven olmamasına rağmen resme hareket katmak için merdiven çizdiği belirtiliyor.
You must be logged in to post a comment Login