Hatay’da bulunan ve üstünde “Neşeli ol, hayatını yaşa” yazdığı iddia edilen iskeletli mozaik hakkındaki tartışmalara son nokta kondu. Antik kentteki kazıların bilimsel danışmanı Doç. Dr. Hatice Pamir, Arkeofili’ye açıklama yaptı.
Antakya’da bulunan iskeletli mozaik, Türkiye basınında olduğu gibi dünya basınında da büyük bir yankı uyandırmıştı. Antiocheia Antik Kenti’nin bir mahallesinde üzerinde Grekçe “Neşeli ol hayatını yaşa” yazan bir mozaik bulunduğu iddia edilmişti. MÖ 3. yüzyıla tarihlendiği belirtilen ve bir evin yemek salonuna ait olduğu belirlenen mozaik, basına duyurulduğundan beri gündemden düşmedi. İskeletli mozaiği, geçtiğimiz hafta, Hatay Arkeoloji Müzesi arkeologlarından Demet Kara duyurmuştu ve mozaik hakkında basına açıklama yapmıştı.
Olayın basına yansımasından bir süre sonra, mozaiğin tarihlendirmesinin, üstündeki Grekçe yazının tercümesinin ve anlattığı konunun yanlış yorumlandığı iddiaları ortaya atıldı. Birçok arkeolog ve tarihçinin tepkisini çeken yanlış bilgilendirme üstüne tartışmalar günlerce sürdü. Uzmanlar iskeletli mozaiğin üstünde “neşeli ol, hayatını yaşa” yazmadığını ve sadece “neşeli” yazdığını öne sürdü. Öte yandan mozaiğin MÖ. 3. yüzyıla değil, MS. 3. yüzyıla ait olduğu iddia edildi.
“Bilgi kirliliği yaşanıyor.”
2013 yılında bulunan mozaik hakkında Arkeofili’ye konuşan Antiocheia Antik Kenti Bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Hatice Pamir, yapılan açıklamaların doğru olmadığını belirterek, “Antakya da çıkan mozaik taban ile ilgili ortalıkta epey bilgi kirlenmesi yaşanıyor.” dedi. Pamir, tartışma konusu olan mozaiğin tarihlendirmesi konusunda bir dil sürçmesi olduğuna inandığını, “milattan sonra” deneceği yerde “milattan önce” denildiğini söyledi. Yani iskeletli mozaiğin 2400 yıllık değil, 1800 yıllık olduğu kesinleşti.
Daha önce 2400 yıllık olduğu belirtilen mozaiğin stili, sergileme biçimi ve bağlamı gibi bazı nedenlerden dolayı bu tarihe ait olamayacağı belirtiliyordu. Mozaiğin söylendiği gibi MÖ. 3. yüzyıla ait olamayacağı, olasılıkla MS. 2. ila MS. 4. yüzyıllar arasına yani Geç Roma Dönemi’ne tarihlendiği iddia edilmişti. Zira Roma döneminde zenginlerin yemek odalarında bu tür iskeletli mozaiklere daha önce de rastlanmıştı. Bunlara bir örnek de ünlü Pompeii’deki bir yemek odasında bulunmuş olan iskeletli mozaik olarak gösterilmişti.
Çok yakında makalesi çıkıyor
Yakında söz konusu mozaik hakkında makale çıkacağı müjdesini Arkeofili’ye veren Pamir, “Hazırlamış olduğumuz makale, Adalya’nın Mayıs 2016 sayısında çıkacağı için şu anda detaylı bilgi veremeyeceğim.” dedi.
Yazıtın ve anlattığı konunun çıkacak olan makalede ayrıntılı olarak tartışıldığını belirten Doç. Dr. Hatice Pamir, “İstediğiniz bütün cevapları orada bulacaksınız. Sanıyorum bir iki hafta içinde yayın basılmış olacak.” dedi.
You must be logged in to post a comment Login