Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Arkeoloji Günleri etkinliği 26-28 Nisan arasında gerçekleştirildi.
Etkinliklerin ilk gününde Yeşilova Höyüğü arkeologlarından Şahin Menteşe, tarihöncesi dönemlerde obsidyen (volkanik camsı bir taş türü) kullanılarak nasıl alet yapıldığını deneysel arkeoloji kapsamında uygulamalı olarak katılımcılara anlattı. Doğu Anadolu’dan gelen bir obsidyenden, geyik boynuzu ve oval taşların kullanımıyla bir mızrak ucu yaparak dönemin teknolojisinin gözlerimizde canlanmasını sağladı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde doktora öğrencisi olan Erhan Aydoğdu Arkaik heykel yapımında matematiğin rolünü ve geometrinin nasıl kullanıldığını alçıdan yapılmış bir heykel başı üzerinde gösterdi. Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Heval Bozbay gölge tekniği kullanılarak tarihöncesi dönemlerde mağara resimlerinin nasıl çizildiğini günümüz teknolojisinden de faydalanarak katılımcılara gösterdi. Deneysel Arkeoloji Topluluğu’nun organize ettiği bu etkinlikler, geçmişi anlamakta Deneysel Arkeoloji’nin ne kadar önemli olduğunu ve interaktif çalışmalarının yararlılığını fazlasıyla öne çıkarmış oldu.
Arkeofili ile Söyleşi
Arkeoloji haberleri ve kültürel miras bilincinin yaygınlaşması için çok önemli bir platform haline gelen Arkeofili’nin kurucuları ile yaptığımız söyleşi son derece verimli ve ufuk açıcı bir etkinlik dilimi oldu. Sitenin kuruluş hikayesi, site ekibinin bürokrasi ve internet dünyasında yaşadığı deneyimler, özellikle restorasyon konusunda yapılan haberlerle kamuoyunda oluşan duyarlılık ilgiyle dinlendi. Dünyada benzer şekilde hizmet veren platformlardan farklı olarak ajanslardan alınan haberlerinin yanı sıra kendi dosyalarını yaratan ve haber kovalayan Arkeofili, kültürel miras bilinci son derece zayıf ülkemizde hepimize gelecek adına bir umut vermiş oldu. Ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Deneysel Arkeoloji topluluğu ile Arkeofili arasında uzun süreli mesleki anlamda bir bağ kuruldu.
Toplum Odaklı Arkeoloji Konferansı
VIII. Arkeoloji Günleri’nin ikinci gününde Toplum Odaklı Arkeoloji temalı bir konferans düzenlendi. Konferansın ilk konuşmasında Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı ve Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Zafer Derin İzmir’in en eski yerleşim alanı olan Yeşilova’nın kazı sürecini ve Yeşilova Ziyaretçi Merkezi’nin kuruluşunu, burada düzenlenen etkinlikleri ve özellikle ortaokul öğrencilerinin Time Travel projesi kapsamında bilinçlenme süreçlerini örneklerle anlattı.
İkinci konuşmacı, Bursa Aktopraklık Höyük Kazı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Tarihöncesi Anabilim Dalı öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Karul, Kamusal Arkeoloji’yi tanıtan (Public Archaeology), arkeolojinin niye niçin ve kime yapıldığını sorgulayan sunumu ve son derece ufuk açıcı konuşmasıyla konferansın temasını isabetli bir şekilde dinleyicilere aktardı. Devamında Bursa Aktopraklık’ta yapılan çalışmalar ve deneysel arkeoloji etkinlikleri, geleneksel bir köy ortamının yaratılarak korunduğu alanlardan bahsederek 21. Yüzyılda arkeolojinin nasıl bir değişim geçirdiğini de bizlere göstermiş oldu.
Ertan İplikçi’nin İzmir’in Urla ilçesi’nde yer alan Klazomenai antik kentindeki zeytinyağı işliğinden bahsederek, MÖ 6. yüzyılda zeytinyağı üretiminin aşamalarını, işliğinin yeniden yapılması ve toplumun hizmetine sunulması sürecini anlattığı konuşmasından sonra konferans sona erdi. 28 Nisan Perşembe günü Yeşilova Ziyaretçi Merkezi, Klazomenai Zeytinyağı İşliği, 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği’nin Urla’daki merkezi ve deneysel arkeoloji kapsamında yaptıkları çalışmalar ziyaret edilerek VIII. Arkeoloji Günleri etkinlikleri tamamlandı.
Arkeoloji Günü ve Haftası
28 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen VII. Dokuz Eylül Arkeoloji Günleri’nde düzenlenen panelde, toplumda arkeoloji duyarlılığının artırılması ve arkeolojiden beslenen sosyal etkinliklerin gerçekleştirilmesi amacıyla Nisan ayının son haftasını “Arkeoloji Haftası”, 28 Nisan tarihi ise “Arkeoloji Günü” olarak ilan edildi. Ülkemizdeki kültürel zenginliğin korunması için bir bilinç oluşturma, toplum ve arkeoloji camiası arasında interaktif bir bağın tesisi için yaptığımız bu girişim kapsamında bu yıl ki VIII. Arkeoloji Günleri etkinlikleri gerçekleştirilmiş oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Deneysel Arkeoloji Topluluğu olarak önümüzdeki yıl yapılması planlanan Edebiyat-Arkeoloji ve Sinema-Arkeoloji temalı organizasyona yönelik çalışmalara şimdiden başlamış bulunmaktayız. Ülkemizin yaşadığı bu zor zamanlarda bireyler arasındaki bağı güçlendirecek, birlikte yaşama kültürünü sağaltacak, uzak geçmişe umutlu bir gelecek için dayanacak çalışmalarımıza, Arkeoloji Haftası ve Günü fikrimize herkesi destek vermeye çağırıyoruz.
Yazan: Dokuz Eylül Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü, Araş. Gör. Muammer İREÇ
You must be logged in to post a comment Login