Brezilya’da Bilinen En Eski Fosilleşmiş Hayvan Kalbi Bulundu

Paleontologlar tarafından Brezilya’da dünyanın bilinen en eski fosilleşmiş hayvan kalbi bulundu. Kalp, 113 milyon ila 119 milyon yıllık Rhacolepis adı verilen bir balık türüne ait.

Brezilya'da Bilinen En Eski Fosilleşmiş Kalp Bulundu

Fosilleşmiş kalp, Brezilya’da 113 milyon ila 119 milyon yıllık Rhacolepis adı verilen bir balık türünde bulundu. Araştırma ekibi, fosilleşmiş balığın içini görüntüleyebilmek için özel bir çekim yöntemi kullandı. Araştırma sonucu balığın, bugünkü akrabalarına göre çok daha karmaşık bir kalp yapısına sahip olduğu anlaşıldı.

Flinders Üniversitesi’nden Paleontolog Profesör John Long: “Balığın yumuşak dokusunun tamamen fosilleşerek günümüze kadar gelmesi paleontologlar için büyük bir şans. Bu tür buluntular, yumuşak dokuların evrimini daha iyi anlayabilmemiz için çok iyi bir olanak sağlıyor.” diyor.

Mezozoik dönemde yaşamış olan Rhacolepis adlı balık türünün atası, Kretase döneminde yaşamış Pachyrhizodontoidei’ye bağlanıyor. Santana bölgesinde en çok bulunan fosilleşmiş balık türü olma özelliğini taşıyor ve tarih öncesi hayvanlara dair bulunan ilk fosilleşmiş kalp de bu türe ait.

Bugüne kadar araştırmacılar bu türe ait sadece kemikleri ve ayak izlerini bulabilmişlerdi. Yumuşak dokular genelde ölümden hemen sonrasında çok çabuk yok olabiliyor.

Kayıtlara geçmiş bir diğer önemli buluntu ise, 390 milyon yıllık bir omurgalının kaslarının olması gerektiği bölgede bulunan zengin hemoglobin kalıntılarıydı.

Brezilya'da Bilinen En Eski Fosilleşmiş Kalp Bulundu

119 milyon yıllık fosilleşmiş balığı incelemek için ekip, X-ray senktrotron mikrotomografi adlı özel bir görüntüleme tekniği kullandı. Bu teknik, fosili detaylı bir şekilde tarayarak, elde ettiği verileri üç boyutlu olarak bilgisayara aktarıyor.

Rhacolepis’in kalbi dijital olarak restore edildikten sonra ekip, tıpkı günümüzdeki omurgalı kalplerinde olduğu gibi, ana arterden kalbe geri akan kanı durduran kapakçıklar buldu. Fakat daha sonra bugünkü omurgalı kalplerinde bulunmayan, kalbin en üst kısmında beş kapakçığı gösteren conus arteriosus olduğu görüldü.

Ekip araştırmalarının bir sonucu olarak, omurgalı kalplerinin karmaşıktan, bugün görülen basit yapılı olana doğru çok yavaş bir şekilde evrildiğine inanıyor.

Long: “Bu buluntu, bu doğaya ait keşifler için büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor. Bu da soyu tükenmiş organizmaların yumuşak dokularına dair karşılaştırmalı analizler yapılabilmesine ve zaman içinde nasıl evrildiklerini daha iyi anlamamıza olanak sağlayabilir.” diyor.

İlk Defa Dinozor Kuyruğu Bulundu

Sibirya’daki Donmuş Mağara Aslanları En Az 30,000 Yıllık Çıktı


dailymail.co.uk

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login