Ünlü ressam Rembrandt 1669 yılında öldü, fakat bir sanatçı bugün hala yeni resimler ‘yaratabilir’. En azından veri analistleri grubu buna inanmak istiyor.
“Yeni bir resim oluşturması için Büyük Usta hayata yeniden getirilebilir mi?” sorusunun cevapları veri analisti grubun The Next Rembrandt (Gelecek Rembrandt) adlı açıklayıcı kısa videosunda.
Bu fikre göre, Rembrandt’ın geçmişteki resimlerinin analizine dayanarak yeni bir resim yaratılabilir. Ortaya çıkan resim, onun tüm diğer resimlerinden tamamen farklı olsa da aslında temel olarak Rembrandt’a ait olacak.
18 aydan uzun bir dönem boyunca, dünyanın her yerinden sanat tarihçileri, mühendisler ve geliştiricilerden oluşan ekip projede çalıştı. Ortaya çıkan üç boyutlu sonuç, Rembrandt’ın çizdiği resimlerin 168.263 parçasından ve 148 milyon pikselden oluştu.
Projenin Kreatif Yönetmeni Bas Korsten, bu fikrin, bir sürü inançsızlık ve şüphecilikle karşılandığını söylüyor. Korsten, “Fikrin ortaya çıkması bir şey, fikri hayata geçirmek bambaşka bir şey.” diyor.
Tabloyu yaratmak için kullanılan yazılım, Rembrandt’ın eserlerlerinde kullandığı geometriyi analiz etti, ve yeni bir sanat eseri oluşturmak için kullanılabilecek bir yüz algılama algoritması oluşturdu. Rembrandt’ın eserlerinin çoğun yüzü sağa dönük, Avrupalı bir erkek betimlediği için, ekip de tablonun konusu olarak bunu seçti.
Korsten, projenin gerçekten yeni bir Rembrandt üretemeyeceğini de kabul etti. Korsten “Sadece Rembrandt bir Rembrandt tablosu yaratabilir, fakat insanların Rembrandt’ı Rembrandt yapanın ne olduğunu anlayabilmesi için bu muhteşem bir yöntem” dedi.
Korsten “Bu, Büyük Usta’yı yaşatmaya devam etmenin mükemmel bir yolu” dedi. Tablo, Amsterdam’da ziyarete açıldı.
independent.co.uk
You must be logged in to post a comment Login