Moğolistan’da 1500 Yıllık Türk Mumyası Bulundu

Moğolistan’daki Altay Dağları’nda Türk kökenli olduğu düşünülen 1,500 yıllık bir mumya bulundu. Yanında bir yay olmadığı için bir kadına ait olduğu düşünülen mezarda, kurban edilmiş bir at ile at takımlarının yanı sıra, çok iyi korunmuş durumda olan renkli işlemeli çantalar, 4 farklı kıyafet ve yastıklar da bulundu.

Moğolistan'da 1500 Yıllık Türk Mumyası Bulundu

Bulunan insan kalıntıları keçeye sarılıydı. Araştırmacılar bulunan mezarın, Orta Asya’da bulunan ilk eksiksiz Türk mezarı olduğunu söylüyor.

Hovd Müzesi’nden B.Sukhbaatar “Bu insan bir soylu değildi. Büyük ihtimalle bir kadın olduğunu düşünüyoruz çünkü mezarda yay bulunmadı. Şimdi dikkatli ve yavaş biçimde mumyanın sargılarını açıyoruz, böylece uzmanlar mumyanın cinsiyeti hakkında daha çok şey öğrenebilecek” dedi.

Moğolistan'da 1500 Yıllık Türk Mumyası Bulundu

Mumyanın bulunduğu mezarda bir at, eyer, dizgin, kilden bir kap, ahşap bir kase, bir demir kazan, ve “Dööl” adı verilen dört farklı geleneksel Moğol kıyafeti bulundu.

Mezarda ayrıca yastıklar, bir koyun kafası, içine bir koyunun sırtı konulmuş keçeden bir seyahat çantası, keçi kemikleri, ve çanağı taşımak için kullanılan bir çanta da vardı.

Sukhbaatar “Atın kasıtlı olarak kurban edildiğini açıkça görebiliyoruz. At, 4-8 yaşları arasında bir kısrakmış. Bulduğumuz dört adet ceket de pamuktan yapılmış” diyor.

Moğolistan'da 1500 Yıllık Türk Mumyası Bulundu

Sukhbaatar ayrıca “Bu en azından Moğolistan’da – ve büyük ihtimalle tüm Orta Asya’da – bulunan ilk eksiksiz Türki mezar. Bu çok nadir karşılaştığımız bir durum. Bu durum bize Türki insanların inanışlarını ve ritüellerini gösteriyor” diye ekledi.

“Mezarda bulduğumuz ilginç şeylerden biri de sadece koyun yünü değil, aynı zamanda deve yünü olmasıydı. Burada bulduğumuz şeylerden ve bunların türlerinden mezarı tarihlememiz mümkün. Şimdiki kesin olmayan tahminlerimize göre bu mezarın MS. 6. yüzyıla tarihlendiğini öngörüyoruz.”

Moğolistan'da 1500 Yıllık Türk Mumyası Bulundu

Hovd kentindeki müze arkeologları, bir çobanın haber vermesi sonucu kazı bölgesine geldi. Buluntular, Moğolistan’daki ilk Türkleri daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.

Deniz seviyesinden 2803 metre yüksekte bulunan mezar hakkında konuşan B. Sukhbaatar, “Bu kadar yüksekte olması ve soğuk iklim, mezarın korunmasına yardımcı oldu. Mezarın derinliği ise üç metreydi. Buluntular, bize bu insanların çok iyi birer zanaatkar olduğunu gösteriyor. Bunun sıradan bir insan olduğu düşünülürse, zanaat becerileri oldukça iyi gelişmiş.” dedi.

Moğolistan'da 1500 Yıllık Türk Mumyası Bulundu

Moğolistan'da 1500 Yıllık Türk Mumyası Bulundu

Moğolistan'da 1500 Yıllık Türk Mumyası Bulundu


Siberian Times, Anna Liesowska, 9 Nisan 2016
Görseller: Hovd Müzesi, Moğolistan

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login