Elazığ’ın Ağın ilçesinde Keban Baraj Gölü altında kalan Hastek Kalesi’nde Kral Aeimaries’in ölen eşi için yazdığı yazıt yer alıyor.
Kaynaklarda adı fazla geçmeyen Hastek Kalesi, kimi araştırmacılara göre, milattan sonra 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırındaki bir karakol. Bazı kaynaklara göre ise 1018’de yöre halkı tarafından Türk ya da Bizans saldırılarından korunmak amacıyla kullanılan bir sığınak.
Söz konusu kalenin büyük bir bölümü KEban Barajı suları altında kaldı. Ancak sular çekildiği zaman kaleye kayıklarla ulaşılabiliyor. Kale sınırları içerisindeki bir kaya üzerinde ise Kral Aeimaries’in, hayatını kaybeden eşi için yazdığı hüzünlü satırlar oldukça ilgi çekici.
İlçeye bağlı Yenipayam köyü sınırları içinde bulunan ve sadece kayıklarla ulaşılabilen kale, Keban Baraj Gölü’ne dik inen kayalıkların alttan itibaren kat kat oyulmasıyla yapılmış ve birbirine gizli geçitlerle bağlantılı 3 kattan oluşuyor. Her katta geniş kullanımlı bir salonu ve bir depoyu andıran odalar ile bunları birbirine bağlayan dar galeriler, yer yer havalandırma, ışık alma ya da düşmana karşı savunma yeri olarak kullanılan mazgal delikleri yer alıyor.
Kralın Yazıtı
Hastek Kalesi ile ilgili ilk araştırmayı 118 yıl önce Berlinli Eskiçağ tarihçisi Haunt yaptı. Haunt, kalede yaptığı çalışmalarda bir de Latince 11 satırdan oluşan bir yazıt keşfetti.
Muhtemelen Orta Anadolu’dan Hastek bölgesine getirilmiş bir geline adandığı düşünülen yazıtın Haunt’a göre çevirisi şu şekilde:
“Burada vaktiyle evlenerek memleketime getirdiğim iyi duygular taşıyan Athenais yatıyor. Bu mezarın önünden gelip geçenlerden onu bir gül ile ya da başka bir çiçekle onurlandırana tüm göksel güçler bağışlayıcı olsun. Fakat eğer bir başkası mezara zarar vermek amacıyla gelirse tüm yer altı tanrıları ona kötülük yapsın. Bunları yazan babasıyla aynı adı taşıyan Aeimaries’tir ve kısa bir hayat sürmüş olan eşini severdi. Onun babası da benimle aynı adı taşımaktaydı ve annesi Antonia da Lucius’un kızıydı.”
AA
You must be logged in to post a comment Login