7000 yıl önce taş balta ve boynuz uçlu ok ile beraber gömülen insan kalıntıları arkeologların varsayımlarını yeniden şekillendiriyor.
Sibirya’da ilk kez Novosibirsk bölgesinde Cilalı Taş Devri’ne tarihlendirilen bir mezar tepesi gün ışığına çıkarıldı. Kemerovo Üniversitesi’nden öğrenciler ve arkeologlar, tepede kadın ve çocukları da içeren toplam 9 insan kalıntısı keşfettiler.
Üniversitenin basın servisi, arkeologların alt katmanda bir taş balta ve boynuz uçlu ok ile beraber gömülmüş bir erkek kalıntısı keşfettiklerini ifade etti: “Bu buluntuya dayanarak, mezar tepelerinin Neolitik Çağ’da, yani Bronz Çağı’ndan çok daha erken bir dönemde ortaya çıktığı öne sürülebilir.”
Mezar tepesinin yakınında keşfedilen, eski insanlara ait yaşam yerleri de höyükte aileye özel bir gruplandırma olabileceğine işaret ediyor. Bugüne dek, ilk insanlar için yeni bir gelişim aşaması anlamına gelen mezar tepelerinin, en azından Sibirya’da daha geç bir dönemde ortaya çıktığı düşünülüyordu.
Profesör Vladimir Bobrov: “Bu, toplumun sosyo-ekonomik yapısında önemli değişiklikler olduğu anlamına geliyor. İlk kabile topluluklarının temelini oluşturan kolektivizmin yıkılma sürecinin Neolitik Çağ’da başladığını öne sürebiliriz.”
“Çoğunlukla, bugün Batı Sibirya dediğimiz bölgede gerçekleşen olaylar, aslında sandığımızdan çok daha ilginç ve kışkırtıcı diyebiliriz.”
Bu mezar tepesi türünün ilk örneği ve Taş Devri’ne ait höyükleri bulmak için önceki girişimlerin tümü başarısızdı. Bobrov, “Bulduğumuz mezar, MÖ. 5.000 – 4.000 yılları arasına tarihlendirilebilir. Daha önceden höyüklerin 4. milenyumun sonunda, 3. milenyumun başında ortaya çıktığı düşünülüyordu.” diyor.
Buluntu, Novosibirsk’de Vengerovsky bölgesinde yer alıyor. Mezarda keşfedilen insan kalıntılarının kesin tarihlendirmesi için çalışmalara devam ediliyor.
siberiantimes
You must be logged in to post a comment Login