Araştırmacılar, tarih öncesi nüfus artışını ölçmek için kullanılan yeni bir yöntem sayesinde, 4.000 yıl önce Güneydoğu Asya’da gerçekleşmiş bir nüfus patlamasını ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, insan iskelet kalıntılarını kullanan yeni bir nüfus ölçüm yöntemini kullanarak, Neolitik Dönem boyunca Tayland, Çin ve Vietnam’daki nüfuslarda hızlı bir artış ve Demir Çağı’nda ikinci bir artış olduğunu kanıtladılar.
Araştırmanın baş yazarı Clare McFadden, nüfus eğiliminin 15 yerden alınan örneklerle tutarlı olduğunu söylüyor.
“Avcı toplayıcılıktan tarıma geçişle ilişkili büyük nüfus artışını gördük. Yaklaşık 4.000 yıl öncesine kadar avcı toplayıcı türü popülasyonlarınız var, daha sonra tarımla tanışma ve tarımın yoğunlaşması geliyor. Tarıma geçiş, dünya çapında geniş çapta incelendi ve sonuç olarak nüfus artışını önemli ölçüde sürekli olarak görüyoruz.”
(Hindistan’ın Nüfus Yoğunluğu Tarih Öncesi Çağlara Dayanıyor)
Bugüne kadar bu popülasyonlardaki artış miktarının belirlenememiş olmasının sebebi, daha önce tarih öncesi nüfusları ölçmek için kullanılan araçların hepsinin, arkeolojik koşulların Asya’dan farklı olduğu Avrupa ve Amerika için tasarlanmış olmasıydı.
McFadden, çocukların nüfus sayılarında nasıl temsil edildiğine dair farkın da ortaya çıktığını söylüyor.
“Avrupa ve Amerika’daki iskelet kalıntılarında genellikle bebeklerin ve çocukların olmadığını görüyoruz. Arkeolojik kanıtlarda çok zayıf temsil ediliyorlar. İyi korunamamışlar çünkü küçük kemikler iyi korunmuyor. Ayrıca çocukların sıklıkla yetişkinlerden farklı bir mezarlığa gömüldüğü de düşünülüyor. Bu nedenle, yeni çalışmanın araştırmacıları, popülasyon sonuçlarında çocukları hariç tuttu.
(Avrupa Nüfusu 14.500 Yıl Önce Neden Birden Kayboldu?)
McFadden, doğal nüfus artış oranını belirlemek için kullandığı yeni yöntemin, toplam nüfusa kıyasla bebek ve çocukların oranını dikkate aldığını söylüyor. Bu sayede araştırmacılar, hızlı bir artışı işaret eden bölgedeki diğer arkeolojik kanıtlara göre nüfus artış rakamlarını görebiliyor.
“Aslında Güney Doğu Asya ve Pasifik’te, çocuklara ait kemikler oldukça iyi korunuyor. İskelet kanıtları oradaydı. Yetişkin nüfuslarıyla karşılaştırıldığında çok sayıda bebek ve çocuk popülasyonları görüyorduk, bu da o dönemde artan bir nüfus olduğunu gösteriyor. Ancak mevcut teknikler bu büyümeyi tespit edemiyordu. Yeni teknik ise, araştırmacıların tarıma geçiş sürecinde görmeyi bekledikleriyle mükemmel bir uyum sağladı.”
Australian National University. 19 Eylül 2018.
Makale: McFadden, C., Buckley, H., Halcrow, S. E., & Oxenham, M. F. (2018). Detection of temporospatially localized growth in ancient Southeast Asia using human skeletal remains. Journal of Archaeological Science, 98, 93-101.
You must be logged in to post a comment Login