Almanya’daki Schöningen kazılarındaki keşiflere göre, 320,000 ila 300,000 yıl önce Orta Avrupa’da yaşayan insanlar, avcılık dışında korkutucu kılıç dişli kaplanları kovmak ve uzaklaştırmak için tahta mızraklar kullanmış olabilir.
Tübingen Üniversitesi’nden Jordi Serangeli ve ekibi, Schöningen’deki daha önce tahta mızrakların keşfedildiği bir alanda, kılıç dişli kaplana ait beş adet diş ve kısmi bir bacak kemiği buldu. Yeni yayınlanan makaleye göre, tahta mızrakları hangi insansı türü yapmış olursa olsun, kılıç dişli kaplanlara karşı kendilerini savunmak için bunlara ihtiyaç duymuş olmalılar.
Kılıç dişli kaplan dişleri, mızrakların bulunduğu bölgeden yaklaşık 100 metre uzakta bulundu. Dişte aşınma izlerinin az olması, hayvanın öldüğünde oldukça genç olduğunu düşündürüyor.
Mızraklarla aynı tabakada bir de yetişkin erkek bir kılıç dişli aslana ait bacak kemiği bulundu. Bu bacak kemiği üzerindeki çukur, çizik ve diğer izler, homininlerin kemiği taş aletler yapmak için bir çekiç olarak kullandığını gösteriyor.
Almanya’daki Schöningen’de daha önce tüm ya da kısmi olmak üzere sekiz tahta mızrak bulunmuştu. Bu mızraklar bir hedefe atılabilecek şekilde sivriltilmiş uçlara sahipti. Mızrak olduğu düşünülen kısmi parçalardan biri mızrağın tahta sapının bir parçasıyken, başka bir parça ise sadece hedefe saplanmaya uygun olan bir çeşit zıpkın olabilirdi.
Mızraklarla birlikte bulunan atlara ait kalıntılar, homininlerin bu 2-2,5 metre boyundaki aletleri, vahşi atları avlamak için kullandığını düşündürüyor.
Stony Brook Üniversitesi’nden arkeolog John Shea, mızraklarının kopyalarının yapıldığını, ve bu kopyaların sadece 30-40 metre uzaklıktan avlara isabetli olarak fırlatılabildiğini söyledi. Fakat harekete geçmiş bir aslanın 30-40 metre uzaklığı sadece birkaç saniye zarfında katedebilir.
Shea “Eğer büyük bir yırtıcıyı kovmak isterseniz, kafasına bir taş atmak çok daha kolay olurdu. Yani Schöningen’de bulunana benzer mızraklar, büyük yırtıcıların tehdit ettiği insanlar için bir son çare olmuş olabilir” diyor.
Hominidlerin avlanmak için kullandığı mızraklarla, aynı zamanda yırtıcıları da uzaklaştırdığına dair kanıtlar, eski çağlardaki aletlerin birçok işlevi olduğu görüşüyle de uyuşuyor.
Sciencenews.org.
Makale: Serangeli, J., Van Kolfschoten, T., Starkovich, B. M., & Verheijen, I. (2015). The European saber-toothed cat (Homotherium latidens) found in the “Spear Horizon” at Schöningen (Germany). Journal of human evolution, 89, 172-180.
You must be logged in to post a comment Login