3.2 Milyon Yaşındaki İnsansı Akrabamız Lucy Ağaçtan Düşerek Ölmüş

Yeni yapılan araştırmalar, 3.2 milyon yaşındaki erken insan atası Lucy’nin yüksek bir yerden, muhtemelen bir ağaçtan düşerek öldüğünü gösteriyor.

3.2 Milyon Yaşındaki İnsansı Akrabamız Lucy Ağaçtan Düşerek Ölmüş

CT taramaları, Lucy’nin kemiklerindeki kırılmaların, benzer düşme olaylarında modern insanların yaralanmalarına benzediğini gösterdi. 3.2 milyon yaşındaki hominin, ağaçlı bir düzlükte bulunmuştu.

Bu bulgu aynı zamanda, Lucy’nin türü olan Australopitecus afarensis’lerin hayatının en azından bir kısmını ağaçlarda geçirdiği düşüncesini de destekliyor.

Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre, Amerika ve Etiyopya’dan araştırmacılar, Lucy’nin ölümünü “dikey yavaşlama olayı” olarak yorumluyor.

Araştırmacılar özellikle, düşme hızını yavaşlatmak için kolların kullanılmasından kaynaklı ezilmiş omuz eklemini işaret ediyor. Lucy’nin ezilmiş omuz ekleminin yanı sıra, ayak bileği, bacak kemikleri, pelvis, kaburga, omurga, kol, çene ve kafatası gibi bölgelerde de hasar bulunuyor.

Lucy'nin olası düşme canlandırması.

Lucy’nin olası düşme canlandırması.

Makalenin baş yazarı Teksas Üniversitesi’nden John Kappelman;  “Orada değildik, görmedik. Fakat kemiklerdeki tespit ettiğimiz tüm kırıklar, ortopedik cerrahi literatüründe yüksekten düşen insanların kırıklarıyla tamamen uyumlu.”

%40 oranında bütün olan iskeleti ile dünyanın bilinen en iyi korunmuş fosillerinden olan Lucy, 1974 yılında Etiyopya’nın Afar bölgesinde keşfedildi. Yaklaşık 1.1 metre uzunluğunda olan Lucy’nin öldüğünde genç yetişkin olduğuna inanılıyor.

Lucy’nin türü olan Australopithecus afarensis, yerde dik yürüyebiliyordu ve atalarından kalan maymun benzeri kavrayabilen ayaklarını kaybetmişti. Fakat aynı zamanda vücudunun üst kısmı tırmanabilmek için oldukça elverişliydi.

Ölümcül düşüş

Lucy’nin iyi araştırılmış kemikleri bulunduğunda, birçok fosilde olduğu gibi çok fazla kırık içeriyordu. Fakat araştırmacılar, Ct tarayıcılar gibi modern aletlerle bu kemiklerin hangilerinin sakatlanma kaynaklı, hangilerinin ölümden sonra gerçekleştiğini tespit edebiliyorlar.

Prof Kappelman; “Üzerinde çalıştığımız kırıklar, Lucy keşfedildiğinden beri bilinen kırıklar. Bu fosile 30 yıldır bakıyorum ve bu kırıkların hep orada olduğunu biliyordum.”

Kappelman; “Bu değerli CT taramaları olmadan Lucy’nin ölümü asla aydınlanamazdı. Bunun sayesinde mineralize olmuş taş ve kemiklerin içine bakabiliyoruz. Her ne kadar Lucy’i sevsek de, o bir taş. Tamamen mineralize olmuş durumda.”

3.2 Milyon Yaşındaki İnsansı Akrabamız Lucy Ağaçtan Düşerek Ölmüş

Tarayıcılardan kemiklerin içine bakıldığında, esneyerek kırılmalar görüldü. Kemik eğilmiş ve daha sonra bir dal gibi kopmuş. Böyle bir kırılma sadece sağlıklı ve yaşayan kemiklerde görülebiliyor.

Dolayısıyla, tüm bu sakatlanmalar Lucy hayattayken yaşandı. Fakat aynı zamanda hiçbir iyileşme belirtisi tespit edilemedi. Yani bu sakatlanmalar Lucy’nin ölümüne yol açmış olmalıydı.

Ciddi bir travma

Aynı zamanda Lucy’nin kırılmış ilk kaburga kemiği de bu ölümcül düşüş teorisini destekler nitelikte. Bu kemik küçük ve oldukça sağlam koruma altında bulunur. Prof. Kappelman; “Eğer bu kemik kırıldıysa, çok kötü bir gün geçiriyorsunuz demektir.”

“Genel olarak kaburga kırıklarına baktığınız zaman, ilk kaburga kemiğinin çok nadir kırıldığını görürsünüz. Bunun için çok büyük bir göğüs travması gerekir.”

Fakat Lucy’nin fosilleşmiş kol kemiğinin üstü -omuz kısmı- bulmacanın en zorlu yanını oluşturuyor.

Prof. Kappelman; “Eğer hipotezimiz doğruysa, Lucy düşerken kollarıyla hızını yavaşlatmayı deneyecek kadar bilinci yerindeydi.

Araştırmacılar, kol kemiği taramalarının 3 boyutlu çıktısını ortopedistlerle de tartıştı. Şimdiye kadar tüm ortopedistler bu kırığın yüksekten düşme kaynaklı bir kırık olduğu konusunda hemfikir.

3.2 Milyon Yaşındaki İnsansı Akrabamız Lucy Ağaçtan Düşerek Ölmüş

İkna Edici

Alberta Üniversitesi’nden Antropoloji profesörü Nancy Lovell, Lucy’nin kırıkları üstüne yapılan araştırma sonuçlarını oldukça şaşırtıcı fakat ikna edici buldu.

“Fantastik görünüyor ama bu bulgularla çelişecek hiçbir şey yok. Ayrı ayrı ele alındığında parçaların tümü makul görünüyor.”

Teksas Üniversitesi’nden araştırma ekibi, Lucy’nin yaklaşık olarak 12 metreden, 60 km/s hızla düştüğünü düşünüyor.  Fakat Prof. Lovell bu konuda pek emin değil. Novell; “İnsanlar düşerek ölebiliyor. Merdivenden düşüp kafası yaralanarak ölüyorlar. İlla ki çok yüksek bir ağaç olması gerekmiyor. Fakat şuna eminiz ki, Lucy’nin yaşadığı alan o zamanlar ağaçlıktı.”

İnsansı Akrabamız Lucy Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Bilgi


BBC

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login