2016 yılının Ağustos ayında Arkeofili okurlarının en çok ilgi gösterdiği arkeoloji haberleri ve önemli buluşları bu listede derledik.
Swartkrans arkeolojik alanında bulunan ve yaklaşık olarak 1.7 milyon yıl öncesine tarihlenen bir ayak kemiğinde kötü huylu kanserin kesin kanıtları bulundu. Böylece kanserin bilinen en eski tarihi çok çok daha eskiye gitti. Ayak kemiğinin tam olarak hangi insan türüne ait olduğu henüz bilinmese de, bir hominin ya da dik yürüyebilen bir insan türüne ait olduğu oldukça açık.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
1987 yılında İskoçya’da bulunan 3700 yıllık Tunç Çağı kadınının yüzü canlandırıldı. Kafatası ve dişleri de dahil olmak üzere kadının kemikleri, İskoçya’nın Caithness bölgesinde 1987 yılında bulunmuştu. Achavanich’te keşfedilen kadın, Achavanich’in kısaltması olan “Ava” olarak anılıyor.
Bronz çağda yaşamış kadın, sert bir kayanın içine kazılmış bir çukurda bulunmuştu ve kafatası anormal bir biçimdeydi. Araştırmacılar, kadının ilginç kafatası şeklinin kasıtlı yapıldığını öne sürüyor.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
ODTÜ ve İsveç’teki araştırmacıların antik genomlar üzerine yaptığı analizlere göre, avcı toplayıcı grupları Neolitik dönemin büyük bölümünde Türkiye’deki verimli topraklarda tarım yapmayı öğrendikten sonra, bu bilgileri Avrupa’ya götürdü.
Current Biology dergisinde 4 Ağustos’ta yayınlanan araştırmada, Avrupa’ya yapılan erken göçlerin en az iki dalgasının, Orta Anadolu’daki Neolitik çiftçilerle aynı gen havuzuna ait olduğu keşfedildi.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Bulgaristan’da 6500 yıllık, muhtemelen dünyanın en eski altın objesi bulundu.
Çapı 4 milimetre olan altın boncuk boyut olarak çok küçük olsa da, oldukça önemli bir keşif olarak gösteriliyor. Bulgar arkeologlar Avrupa’nın, hatta dünyanın bilinen en eski altın objesini bulduklarını söylüyor.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Sırbistan’da 2,000 yıllık iskeletlerin yanında gümüş ve altından yapılmış ve üstünde büyüler yazılı olan minik rulolar bulundu.
Arkeologlar, 2,000 yıl önce gömülen iskeletlerin yanında bulunan gümüş ve altın ruloların üstüne kazınan büyüleri çözmeye çalışıyor. Rulolar Roma kenti Viminacium’da yapılan kazılarda bulundu. Kazı başkanı Korać “Rulolardaki alfabe Yunan alfabesi, bunu biliyoruz. Dili ise Aramice – bu bizim için bir Orta Doğu gizemi!” diyor
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yunanistan’da bir Zeus sunağı olan Lykaion Dağı’ndaki kazılarda, kurban edilen hayvanların biriken külleri arasında bulunan 3,100 yıllık iskelet, Antik Yunanlıların insan kurban ettiğini doğrulayabilir.
Yunanistan’da bulunan, bir zamanlar tanrı Zeus’un doğum yeri olarak tapınılan Lykaion Dağı’ndaki kazılarda, binlerce yıl boyunca kurban edilen hayvanların biriken külleri arasında 3,100 yıllık bir genç erkek iskeleti bulundu. Zeus’a yapılan hayvan kurbanlarının yeri olarak bilinen alanda yapılan bu keşif, Antik Yunanlıların Zeus’a insan kurban ettiği efsanesini doğrulayabilir.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Alplerdeki buzullarda doğal olarak mumyalanan 5,300 yıllık Buzadam Ötzi’nin kıyafetlerinin ayı, sığır, karaca, koyun ve keçiden yapıldığı keşfedildi.
Buzadam Ötzi’nin kıyafetlerinin, ayakkabılarının ve sadağının (okluk) yapıldığı deriler, Ötzi’nin çiftçilik ve hayvancılık yapan bir topluluktan gelmenin yanı sıra, zamanının bir kısmını yabani hayvanları avlayarak da geçirdiğini gösteriyor.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Sibirya’da Denisovalılar tarafından yapılmış, 50.000 yıllık bilinen en eski iğne bulundu. Sansasyonel olarak nitelendirilen buluntu, Denisovalıların teknolojide tahmin edilenden çok daha ileri olduklarını gösteriyor.
Araştırmacılar, insanın kökenine dair önemli ipuçları içeren Altay Dağları’ndaki bir mağarada, iplik geçirmek için deliği de bulunan bir iğne buldu. Denisovalılar tarafından yaklaşık 50.000 yıl önce yapılmış olan iğne, günümüze kadar oldukça iyi korunabilmiş. İğnenin, henüz tanımlanamayan büyük bir kuş kemiğinden yapıldığı tahmin ediliyor.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
İtalya, 18 yaşını dolduran her vatandaşına 500 Euroluk “Kültür Bonusu” yardımı yapmaya hazırlanıyor.
İtalya hükümeti önümüzdeki aydan itibaren 18 yaşını dolduran her vatandaşına, kitap alması, tiyatro, konser, müze ve ören yerlerini gezebilmesi için 500 Euro dağıtacak. 15 Eylül’de başlayacak uygulamanın ilk aşamasında yaklaşık 575.000 gence kültürel harcama yapmaları için para ödenecek. Bu uygulama hükümete 290 milyon Euroya mal olacak.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yeni yapılan araştırmalar, 3.2 milyon yaşındaki erken insan atası Lucy’nin yüksek bir yerden, muhtemelen bir ağaçtan düşerek öldüğünü gösteriyor.
CT taramaları, Lucy’nin kemiklerindeki kırılmaların, benzer düşme olaylarında modern insanların yaralanmalarına benzediğini gösterdi. 3.2 milyon yaşındaki hominin, ağaçlı bir düzlükte bulunmuştu. Bu bulgu aynı zamanda, Lucy’nin türü olan Australopitecus afarensis’lerin hayatının en azından bir kısmını ağaçlarda geçirdiği düşüncesini de destekliyor.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
You must be logged in to post a comment Login