2 Milyon Yıl Önceki İnsan Akrabası İki Ayak Üzerinde Yürüyordu

Soyu tükenmiş bir insan akrabası türünden iki milyon yıllık omur fosilleri keşfedildi ve iki ayak üzerinde yürüdüğü anlaşıldı.

Australopithecus sediba, yeni bulunan omurları ve diğer iskelet kalıntılarını gösteren siluet. Sağda: Australopithecus sediba’nın rekonstrüksiyonu. C: Sol: NYU & Wits University Sağ: Sculpture: Elisabeth Daynes / Photograph: S. Entres-sangle

Yeni Australopithecus sediba fosillerinin keşfi, artık bir bireyin omurgasının çoğunu yeniden oluşturabileceğimiz ve türün en azından bazı zamanlarda iki ayak üzerinde yürüdüğü iddiasını güçlendirebileceğimiz anlamına geliyor.

Soyu tükenmiş bir insan akrabasının omur kemikleri, Güney Afrika’daki bir mağaradan püskürtülen kaya yığınlarında bulundu ve herhangi bir hominin’in en eksiksiz sırt fosillerinden birini yeniden oluşturmak için kullanıldı.

(Meşhur Australopithecus sediba Türü İnsanların Atası Olmayabilir)

Omurganın kavisli olması Australopithecus sediba’nın iki ayağı üzerinde çok fazla yürüdüğünü düşündürüyor.

Australopithecus sediba ilk olarak 2010 yılında Güney Afrika’nın Johannesburg kentindeki Witwatersrand Üniversitesi’nden Lee Berger ve ekibi tarafından tanımlandı. Araştırmacılar, kısmen korunmuş iki bireyi tanımladılar: Karabo adında bir erkek çocuk ve yetişkin bir kadın. Her ikisi de Malapa mağara sisteminde bulundu ve yaklaşık 2 milyon yıl önce yaşamıştı.

Michigan Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi tarafından yaptırılan Australopithecus sediba’nın rekonstrüksiyonu. C: Sculpture: Elisabeth Daynes/Photograph: S. Entressangle

Malapa ilk olarak yaklaşık bir asır önce madenciler tarafından kazılmıştı ve ilk Australopithecus sediba kemiklerinden bazıları, mağaradan dinamitle patlatılmış kaya yığınlarında bulundu.

O dönemde madenciler bir yol inşa etmek için bazı blokları kullandılar. Son on yıldır Berger’in meslektaşları bu blokları yontuyor. Bir tanesinde, dişi bireyin alt sırtından dört omur ve ayrıca omurgayı pelvise bağlayan sakrum adı verilen bir kemik bulundu. Ekip, kadına Swahili dilinde “koruyucu” anlamına gelen Issa adını verdi.

Yeni kemikler, Issa’nın belinin çoğunun bulunduğu anlamına geliyor. Omurları bir araya getirdikten sonra, ekip, omurgasının kavisli olduğu sonucuna vardı, böylece yandan bakıldığında, etkili iki ayak üzerinde yürüme için vücudun kütlesini pelvisin üzerinde tutan, insanlara özgü bir özellik olan nazik bir S-şekli oluşturuyor.

Australopithecus sediba, türden diğer iskelet kalıntılarıyla birlikte yeni bulunan omurları (renkli) gösteren siluet. C: NYU & Wits Üniversitesi

Bununla birlikte, Australopithecus sediba’ya dair önceki çalışmalarda, ağaç tırmanışı için üst gövdede bariz adaptasyonlar bulunmuştu. Bu da ağaçta yaşayan maymunlar ile tamamen iki ayaklı insanlar arasında orta noktada olduğunu düşündürdü.

New York Üniversitesi’nden Scott Williams, yeni analizin bunu desteklediğini söylüyor. “Daha önce söylenenleri pekiştiriyor” diyor.


New Scientist. 23 Kasım 2021.

Makale: Williams, S. A., Prang, T. C., Meyer, M. R., Nalley, T. K., Van Der Merwe, R., Yelverton, C., … & Berger, L. R. (2021). New fossils of Australopithecus sediba reveal a nearly complete lower back. bioRxiv.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login