Amasra’da 2.000 yıllık anıta sprey boya ile yazı yazıp fotoğrafını sosyal medyada paylaşan kişiye soruşturma açıldı.
Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan ve Roma İmparatorluğu dönemine ait 2.000 yıllık tarihi Kuş Kayası Yol Anıtı’na sprey boya ile yazı yazan bir kişinin, anıt önünde hatıra fotoğrafı çektirerek sosyal paylaşım sitesinde paylaşması üzerine yasal işlem başlatıldı.
Geçtiğimiz haftalarda Roma döneminde yapılan Amasra Kalesi duvarlarına da sprey boya ile yazı yazılmıştı ve kimin yaptığı bulunamamıştı.
Temizleme İşlemlerinin Parası Ondan Alınacak
Yaptıkları incelemelerde Kuş Kayası Yol Anıtı’na sprey boya ile yazı yazıldığını fark eden Amasra Kaymakamlığı ve Müze Müdürlüğü, yazı yazanların kimliklerini tespit etmeye çalıştığı esnada A.U. isimli sosyal medya kullanıcısı tarafından yayınlanan fotoğrafı incelemeye aldı. Sosyal paylaşım sitesindeki fotoğraf üzerine A.U’nun kimliğini tespit eden Kaymakamlık ve Amasra Müze Müdürlüğü kısa sürede anıta yazı yazan şahsın bilgilerine ulaşarak adli işlem başlattı. Başlatılan adli takibatın yanı sıra anıt üzerindeki yazıların silinmesi için yapılacak tüm harcamanın A.U’dan tahsil edileceği öğrenildi.
Yasal İşlem Başlatıldı
Bu tür olayların daha önce de yaşandığını ifade eden Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, “Ulusal ve yerel basında da son zamanlarda genişçe yankı bulan sprey boya ile tarihi eserlere yazı yazılması olayını kısıtlı imkanlarımızla henüz temizletmiş olmamıza rağmen maalesef şimdi de Kuş Kayası Anıtı’na benzeri şekilde yazı ve şekillerin çizildiği tespit edildi. Hatta bunu yapan kişilerin söz konusu eylemi şahsi Facebook sayfalarından da paylaştıklarına dair elde edilen bilgiler de değerlendirildi. Yasal olarak gereğinin yapılacağına hiç kuşkumuz yok. Anıtlara yönelik olarak yapılacak her türlü fiziki olumsuz müdahalenin Türk Ceza Kanunu’nda 2863 sayılı kanuna muhalefet kapsamına gireceği ve bu kapsamda takibata uğrayacağı konusunda bir kez daha hatırlatma yapmanın faydalı olacağı kanaatindeyim. Kuş Kayası Anıtı’nda görülen sprey boya ile yazı olayı ile ilgili müze uzmanlarımız gerekli yasal işlemleri başlatmış bulunmaktadır” dedi.
Kuş Kayası Yol Anıtı
MS 41-54 yıllarında Roma İmparatoru Tiberius Germanious Claudius döneminde, Doğu Eyaletleri İnşa Ordusu Komutanlığı görevinden sonra yaşam boyu Pontus Valiliğine atanan Gaius Julius Aquilla tarafından yaptırılan anıt, turistlerin ilgisini çekiyor.
Roma dönemine ait ve kemerli niş içine oyma tekniğiyle yapılan anıtta, “toga” giyimli insan figürü ve nişin sağındaki sütunun üzerinde kartal motifi yer alıyor. İki kitabesi bulunan ve kayaların oyulmasıyla oluşturulan anıttaki kartal, Roma askerlerinin sınırsız gücünü temsil ediyor.
Birbirini tamamlayan kitabelerde, ”Devletler arası barış ve dostluk anısına, İmparator Germanious’un yüceliği için Gaius Julius Aquilla, dağı yardı ve bu dinlenme yerini kendi özel ödeneğiyle yaptırdı” ifadesi yer alıyor.
İHA
1453’te Ölen Son Bizans İmparatoru’nun Nadir Portresi Bulundu
2.700 Yıllık Assur Başkenti Horsabad’ta Yeni Keşifler Yapıldı
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
You must be logged in to post a comment Login