16. Yüzyıl İtalyasından Bir “Vampirin” Yüzüne Bakın

Ağzında taş tuğlayla gömülen 16. yüzyıldan kalma bir “vampir”, rekonstrüksiyon çalışması sayesinde yeniden canlandırıldı.

Ölen kadının ağzına, başkalarını ısırmasını engellemek için tuğla yerleştirilmiş olabilir. C: Cicero Moraes, OrtogOnline, 2024

Veba kurbanlarına ait bir toplu mezarda bulunan kadının muhtemelen hastalığı ağzıyla yaydığından şüphelenildiği için ağzını kapatma ihtiyacı duyulmuş olabilir.

Söz konusu kadının kalıntıları ilk kez 2006 yılında Venedik lagünündeki Lazzaretto Nuovo adasındaki bir mezarlık alanında yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarıldı. Bir zamanlar veba hastaları için sanatoryum olarak kullanılan ada, 1576’daki salgın sırasında ölen çok sayıda insanın mezarı haline geldi.

Bram Stoker’ın Drakula’sının yayımlanmasından 300 yıldan fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen, Avrupa tarihinin bu döneminde köy halkının kıtayı kasıp kavuran ölümcül hastalıklar için günah keçisi aramaya başlamasıyla vampir histerisinde bir artış yaşandı.

(İlgili: 400 Yıllık ‘Vampir Çocuk’, Ayaklarında Asma Kilitle Bulundu)

Vampir düşüncesinin, daha fazla ceset eklemek için toplu mezarları yeniden açarken düzenli olarak korkunç çürüyen cesetlerle temas eden İtalyan mezar kazıcılar tarafından yayıldığı düşünülüyor.

Kadının başka cesetlerin etini yediğinden şüpheleniliyor olabilir. C: Cicero Moraes, OrtogOnline, 2024

Bu çürüyen kalıntılar çoğu zaman ağızlarından ve burunlarından sızan vücut sıvılarıyla korkunç derecede şişmiş görünüyorlardı ve bu da onların mezar arkadaşlarının kanıyla ziyafet çektikleri fikrine yol açıyordu. Bazı durumlarda, cesetlerin ağızlarına yerleştirilen kefenlerin çürümüş olması, vampirlerin güçlerini bir şekilde bu kumaş parçalarını yemekten aldıkları fikrini ateşlemiş olabilir.

2010 yılında kadının kalıntılarını inceleyen araştırmacılar, tuğlanın kadının ağzına, kadının yüz kefenini “yediğini” fark eden mezar kazıcılar tarafından kasıtlı olarak yerleştirildiği sonucuna vardı. Bu nedenle taşın ağıza yerleştirilmesinin amacı, onun diğer kurbanları ısırarak vebayı yaymasını engellemekti.

Kemiklerin daha ayrıntılı analizi, kadının öldüğünde 60’lı yaşlarında olduğunu ve çoğunlukla sebze ve tahıl yediğini gösterdi. Bu, düşük bir sosyal sınıfın göstergesi olan bir diyetti. Bu bilgi bizi bu bireyin neden vampir olarak kabul edildiğini anlamaya yaklaştırmıyor olsa da, daha sonraki araştırmalar, tuğlanın kazara cesedin ağzına girmiş olabileceğini öne sürerek bu fikrin tamamını çürüttü.

Kadının başkalarını yemesini engellemek için ağzına tuğla yerleştirilmiş olabilir. C: Cicero Moraes, OrtogOnline, 2024

3B tasarımcı ve adli tıp uzmanı Cícero Moraes, kadının yüzünü yeniden yapılandırmak için öncelikle gerçek kafatasının ölçümlerini ve projeksiyonlarını kullanarak kafatasının önden ve yan görünümünün yanı sıra diş kemerlerini de çizdi. Bu model daha sonra modern bir bireyin yüzünün bilgisayarlı tomografi taramasının, eski kafatasının hatlarına uyacak şekilde dönüştürülmesiyle dijital olarak detaylandırıldı.

Moraes daha sonra strafordan tuğlanın bir kopyasını yaptı ve nesnenin kadının ölümünden sonra kasıtlı olarak ağzına sokulup sokulmadığını belirlemek için bir dizi deney yaptı. Sonuçlar, tuğlanın dişlere veya yumuşak dokuya zarar vermeden ağız boşluğuna yerleştirilebileceğini gösterdi ancak bunun kasıtlı olarak yapılıp yapılmadığı hala belirsiz.


IFL Science. 22 Mart 2024.

Makale: The Facial Close-Up of the “Vampira” from Venice (15th-17th Century)

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login