1400 Yıllık Yağ Lambası Kirpi Tarafından Günyüzüne Çıkarıldı

Danimarka’da bir müzenin arkeolojik araştırmalar için köstebek kullanmasından sonra, bu sefer de İsrail’de bir kirpi sayesinde  yeni keşifler yapıldı.  İsrail Antik Eserler Kurumu kirpi sayesinde 1400 yıllık bir seramik yağ lambası ortaya çıkardı.

Eser kaçakçılığına karşı devriye gezen kurum görevlileri, Horbat Siv isimli bir Roma-Bizans dönemi alanında toprak yığını üstünde bir yağ lambası gördü. Buluntunun yeryüzüne tünel kazan bir kirpi tarafından çıkarıldığı anlaşıldı.

Kirpiler yeraltında yaşıyor ve kazdıkları oyuklar 15 metreye kadar uzanabiliyor.

Araştırmalar sonucu “insafsız kazıcı” olarak isimlendirilen kirpinin başka keşifler daha yaptığını ortaya koydu. Görevliler seramik yağ lambasını ve kirpinin ortaya çıkardığı diğer parçaları inceleyince, bu keşiflerin insanların antik şehirde yaşadığı süre hakkında bilgiler verdiğini fark etti.

Antik Eserler Kurumu’nda kaçakçılığa karşı savaşan Ira Horovitz, “Kirpi mükemmel bir arkeolog, insafsız bir kazıcı. Kirpilerin arkeolojik alanlarda kazması çok karşılaşılan bir durum. Kirpi toprağı, önüne çıkan herhangi arkeolojik buluntularla birlikte ustalıkla bir kenara atıyor” diyor.

Horovitz, “İsrail Antik Eserler Kurumu, tüm kirpileri, arkeolojik alanlarda tünel kazmamaya çağırıyor ve lisansı olmayanların arkeolojik alanlarda kazmasının cezası olan bir suç olduğu konusunda uyarıyor” diye espirili bir açıklamada bulundu.

Yakışıklı bir İsrail Kirpisi

The Jerusalem Post

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login