Yakutistan’da donmuş halde bulunan 12.400 yıllık evcil köpeğe otopsi yapıldı. Bilim insanları ilk defa Pleistosen döneme ait bir köpeğin beyninin tamamen korunmuş olarak bulunduğunu duyurdu.
Yakutistan’ın bölgesel başkentinde yapılan incelemelere, yünlü mamut ve diğer nesli tükenmiş hayvanları klonlama araştırmalarında da yer alan Güney Koreli profesör Hwang Woo-suk da katıldı. Böylece antik köpek de hayata döndürülmek istenen hayvanlar listesine girdi.
Muhtemelen tarih öncesi atalarımızın en yakın dostlarından olan bu köpek, ayrıntılı otopsiye girmeden önce üzerindeki buz ve çamur tabakaları temizlendi.
Rus Uzman Dr Pavel Nikolsky, köpeğin günümüze kadar hiç bozulmadan geldiğini, daha da önemlisi beyninin çok iyi korunduğunu aktardı. Nikolsky: “Köpeğin %70 – %80 oranında korunduğunu söyleyebiliriz. Beyni daha yakından incelediğimiz zaman çok daha fazla açıklama yapabileceğiz. Tabii ki zamanla kurumuş bir beyin fakat, MRI taramalarından beyincik ve hipofiz bezleri görülebiliyor. Şimdiye kadar Pleistosen döneme ait bir köpeğin beynini ilk defa buluyoruz.” dedi.
Bu köpeğin kardeşi de dört yıl önce aynı yerden çıkarılmıştı. Fakat şu an otopsi yapılan köpeğin diğerine oranla daha iyi korunmuş olduğu belirtiliyor. Bu yüzden araştırmacılar bu sefer daha fazla bilgi edinebilmeyi amaçlıyor.
Köpeklerin 12.400 yıl önce bir heyelan sonucu öldüğü ve donarak günümüze kadar ulaştığı tahmin ediliyor. Bölgede daha önce insan faaliyetini gösteren kemik aletler de bulunmuştu. Ayrıca kasaplık işlemleri görmüş ve ateşe tutulmuş hayvan kemikleri de ortaya çıkmıştı. Bundan yola çıkarak bu köpeklerin de evcil olduğu düşünülüyor. İlk köpeğe yapılan DNA analizleri, bunun bir kurt değil, köpek olduğu sonucunu verdi. Fakat bilim insanları daha fazla araştırma yaparak bu bilgiyi doğrulamayı planlıyor.
Siberian Times
You must be logged in to post a comment Login