Sibirya’daki Hakasya Cumhuriyeti’nde yer alan 2.000 yıllık taş bir mezarda, ipek kıyafetli bir soylu kadın mumyası bulundu.
Yaklaşık 2000 yıl önce insanlar, taş bir mezara ipek etek giyen genç bir kadın gömdüler. Öteki hayatta yemesi için etrafını yemeklerle donattılar ve hatta göğsünün üstüne bir torba çam fıstığı yerleştirdiler.
Şimdi ise arkeologlar, gömülü olduğu zamanın uzunluğu ve birlikte gömüldüğü zengin eşyalar dikkate alınarak Uyuyan Güzel lakabı verilen kadının mumyalanmış bedenini buldular. Kadının mezarında yer alan eşyalar arasında, boncuklardan oluşan tokalı bir kemer, Hun stilinde bir kap ve bir Çin aynası vardı. Mezarda ayrıca, genellikle Hun mezarlarına yerleştirilen seramik kaplar da yer alıyordu.
(Sibirya’daki Çocuk Mezarında 4500 Yıllık Oyuncak Bulundu)
Kazılarda çalışan bir arkeolog, “Mumya oldukça iyi durumdaydı. Yumuşak dokuları, derisi, kıyafetleri ve mezar hediyeleri yerindeydi.” diyor.
Arkeologlar söz konusu mumyayı, güneydoğu Rusya’da Hakasya Cumhuriyeti’ndeki dev Sayano-Shushenskaya barajının hemen yukarısındaki Yenisey Nehri kıyısında buldular. Mayıs ayında su seviyesindeki düşüş, Uyuyan Güzel’in daha önce su altında kalan dikdörtgen mezarını ortaya çıkardı.
Materyal Kültürü Tarihi Enstitüsü’nde arkeolog Marina Kilunovskaya, “Mumyanın özellikle alt kısmı çok iyi korunmuş olarak bulundu.” diyor.
“Bu klasik bir mumya değil. Mezar bir taş kapakla sıkı bir şekilde kapatılmış ve doğal mumyalama sürecine olanak sağlamış.”
Özellikle de yakınlardaki barajın 1978 ve 1985 arasında faaliyete geçmesinden bu yana mezarın hiç tahrip olmaması göze çarpıyor.
(Sibirya’da Bir İskit Prensine Ait En Eski Kurgan Bulundu)
Mezarda bulunan eşyaların çeşitliliği ve kalitesi, mumyalanmış insanın yaşamı boyunca muhtemelen soylu bir kadın olduğunu gösteriyor.
Örneğin, mezar hediyeleri oldukça süslüydü, yuvarlak makyaj kabı huş kabuğu ile kaplıydı ve içindeki Çin aynası bir keçe kabında muhafaza edilmişti.
Arkeologlar, gelecekte Uyuyan Güzel’in kalıntılarını korumak ve mezarındaki eserleri incelemek için çalışıyorlar.
Live Science. Siberian Times. 26 Haziran 2018.
You must be logged in to post a comment Login