Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’dan Göbeklitepe Açıklaması

Çin’de 2018 Türkiye Turizm Yılı kapsamında düzenlenen Göbeklitepe Semineri sonrası Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Göbeklitepe hakkında açıklamalarda bulundu.  Başkent Pekin’de düzenlenen seminere birçok akademisyen ve öğrenciler de katıldı.

Göbeklitepe bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan

İstanbul Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, seminerde dünyanın en eski tapınak merkezi olarak bilinen Göbeklitepe ile ilgili ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi. Seminerin ardından açıklama yapan Prof. Özdoğan, MÖ 10.500 yıllarında gelişen Göbeklitepe kültürünün, o dönem için beklenen basit yerleşim niteliklerinin dışına çıkarak, çok gelişmiş bir kültür özelliklerini taşıdığını söyledi.

“Birinci öncelik en iyi şekilde korunması”

Aynı zamanda Göbeklitepe bilim kurulunda bulunan Prof. Dr. Özdoğan, son dönemde basına yansıyan Göbeklitepe’deki tarihî mirasa zarar verildiği iddialarıyla ilgili olarak ise, “Önemli olan, insanlığın ortak kültür mirasıdır. Birinci öncelik, bir kültürü sembolize eden bu bölgenin, en iyi şekilde korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması, oradaki bilginin doğru olarak kazanılması gerekir.” dedi.

(Göbeklitepe’ye Beton Döküldüğü İddia Edildi)

“Ziyarete açmak için acele edilmemeli”

Prof. Özdoğan, “Orada çok aceleci bazı şeyler oldu. Müteahhitin hatalarını örtme çabaları oldu. Bunların olmaması lazım. Maalesef doğal tahribatı çok fazla olan bir bölge. Onun bir an önce önlenmesi ve tepenin bir nefes alması lazım. Hemen yarın ziyarete açacağız diye yapılan baskıyla Göbektepe’yi kaybederiz ve dünyaya da nasıl kaybettiğimizi anlatmamız çok zor olur.” dedi.

“DNA örnekleri henüz bulunamadı”

Burada yaşayan medeniyetin kullandığı dil üzerine herhangi bir bilgi bulunmadığını anımsatan Özdoğan, Göbeklitepe’de keşfedilen yapılar üzerinde DNA tespit çalışmaları yapıldığını ancak iyi korunmuş DNA örneklerinin henüz bulunamadığını, halihazırda bu tarihi yapının hangi millete ya da uygarlığa ait olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

Özdoğan, Çin ile Türkiye arasında arkeolojik alanda ortak çalışmalar yapılması durumda iki tarafta keşfedilen tarihi eserler ve arkeolojik modellerin karşılaştırılabileceğini ve bu sayede elde edilen benzerlik ve birikimlerin günümüz çalışmalarına da ışık tutacağını söyledi.

12.000 yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe, tarihin en eski tapınak merkezi olarak biliniyor. Dünya arkeoloji tarihinde çok önemli bir yeri olan Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunuyor.


İHA, AA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login