Makas Benzeri Dişlere Sahip Yeni Dinozor Keşfedildi

Paleontologlar, 70 milyon yıl önce yaşadığına inandıkları “makas benzeri dişlere” sahip yeni bir dinozor türü keşfetti.

Yeni keşfedilen dinozorun diş fosilleri, oldukça büyük olduklarını gösterdi. F: Lukas Panzarin

Dinozor fosili Fransa’nın güneyinde bulundu ve Matheronodon provincialis olarak adlandırıldı. Ayrıca bu dinozorun Iguanodon’un ilkel bir kuzeni olduğuna inanılıyor.

Yeni keşfedilen dinozor, 1869’da ilk defa bir Rhabdodontid keşfeden paleontolog Philippe Matheron’ın adını aldı. Araştırmacılar, bir grup otçul dinozor olan Rhabdodontidlerin yeni diş dinozorla bağlantılı olabileceğini düşünüyor. (Hindistan’da 150 Milyon Yıllık ‘Deniz Canavarı’ Fosili Bulundu)

Araştırmacılar, dinozorun beş metreye kadar büyüyebildiğini ve bir otobur olabileceğini tahmin ediyor. Bu dinozorun çene kemiği ve diş fosilleri, oldukça az diş bulunabilmesine rağmen, 6 cm uzunluğunda ve 5 cm genişliğinde, yani son derece büyük olduklarını ortaya koydu.

Belçika Kraliyet Doğal Bilimler Enstitüsü’nden paleontolog Pascal Godefroit, “Bu grubun dişleri, çağdaşlarının, hadrosaurların veya ördek gagalı dinozorlarınkinden farklı bir yönde gelişmiş.” diyor. (Moğolistan’da Uçan En Büyük Dinozorlardan Biri Bulundu)

Makas dişler

“Hadrosaurlar, kozalaklı ağaçları parçalayabilen küçük dişlerden oluşan oldukça karmaşık bir diş dizisine sahipti. Matheronodon ve diğer Rhabdodontidler muhtemelen o dönemde Avrupa’da bol olan palmiyelerden yaprak yiyordu. Yutabilmeden önce lif bakımından zengin yaprakları ezmek yerine kesmek zorundaydı.

Araştırmanın eş yazarı Koen Stein, “Adeta kendiliğinden keskinleşen tırtıklı bir makas yönetiyorlardı. Dişleri düz çıkıntılı yüzeylere sahip ancak sadece bir tarafında kalın bir mine tabakası ile kaplanmış. Mineler, açık diş kemiklerine oranla aşınmaya karşı daha dirençli olduğundan, çiğnemek dişleri keskin tutar.” (160 Milyon Yıllık Fosiller İlk Memelilerin Uçabildiklerini Gösteriyor)

Dinozor fosili, daha önce araştırmacılar tarafından tarih öncesi timsahları, uçan sürüngenleri, kaplumbağaları ve daha fazlasını keşfedilen Marsilya’nın kuzeybatısında, Velaux-La Bastide Neuve kasabasında bulunan en yeni fosil. Bulgular Scientific Reports’ta yayımlandı.


IB Times. 30 Ekim 2017.

Makale: Godefroit, P., Garcia, G., Gomez, B., Stein, K., Cincotta, A., Lefèvre, U., & Valentin, X. (2017). Extreme tooth enlargement in a new Late Cretaceous rhabdodontid dinosaur from Southern France. Scientific Reports, 7(1), 13098.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login