Japonya’daki Ortaçağ Kalesi’nde Tuhaf Keşif: Roma ve Osmanlı Sikkeleri

Japonya’daki bir Ortaçağ kalesinde tuhaf bir şekilde Antik Roma ve Osmanlı sikkeleri bulundu. Arkeologlar, söz konusu sikkelerin gerçek olduğu ortaya çıkana kadar bir tür şaka olduğunu düşünüyordu.

japonya'da 300 yıllık osmanlı sikkeleri bulundu

Arkeolog Hiroyuki Miyagi, Okinawa’daki kale yıkıntıları arasında Antik Roma ve Osmanlı sikkeleri bulunduğunu duyduğunda, bunu kendisine yapılmış bir şaka sanmıştı.

Okinawa Uluslararası Üniversitesi’nde çalışan Arkeolog Hiroyuki Miyagi, “Kasturen Kalesi’nde Roma İmparatorluğu dönemine ait sikkeler bulduklarına inanamadım. Bu sikkelerin turistler tarafından düşürülmüş sahte sikkeler olduğunu düşündüm.” diyor.

Uruma kenti arkeologları 2013 yılından beri Japonya’nın en güneyindeki prefektörlüğü olan Okinawa’daki Katsuren Kalesi’nde arkeolojik kazılar yapıyor. 12. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar varlık gösteren Katsuren Kalesi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.

japonya'da 300 yıllık osmanlı sikkeleri bulundu

Bu sıradışı keşfi, Gangoji Tapınağı Kültür Varlıkları Bölümünden Toshio Tsukamoto yaptı. Tsukamoto, “Buraya Japon samuraylarının zırhlarını incelemek için gelmiştim. Fakat gezerken sikkeleri gördüm. Daha önce Mısır ve İtalya’da kazılarda bulunmuştum ve birçok Antik Roma sikkesi görmüştüm. Buradaki sikkeleri de hemen teşhis edebildim.” diyor.

Bulunan 10 sikke daha sonra x-ray teknolojisini kullanarak incelemesi için Miyagi’ye gösterildi. Her biri 1.6 ila 2 cm çapında olan sikkeler, zamanla yıprandığı için üzerindeki betimlemeleri ya da yazıları okumak neredeyse imkansız. X-ray teknolojisi kullanılarak yapılan ilk incelemelere göre, sikkelerin üstünde büyük bir ihtimalle İmparator 1. Constantine ve mızrak tutan bir asker bulunuyor.

Kalede Roma sikkeleriyle bulunan osmanlı sikkesi incelendiğinde üzerinde 1687 yazdığı görüldü. Roma sikkelerinin ise MS. 300 ila 400 yılları arasına tarihlendiği düşünülüyor.

japonya'da 300 yıllık osmanlı sikkeleri bulundu

Bu sikkelerin buraya nasıl geldiğini söylemenin zor olduğunu belirten Masaki Yokou, keşfi “tuhaf ve ilginç” diye yorumladı.

Yokou, “Katsuren Kalesi 14. ve 15. yüzyıllarda Çin ve diğer komşu Asya ülkeleriyle olan ticaret ilişkileri ile biliniyor. Roma İmparatorluğu ve Katsuren Kalesi arasında direkt bir bağlantı olduğunu düşünmüyoruz ama bu keşif, kalenin Asya’nın geri kalan kısmıyla olan ticari ilişkilerini de doğruluyor.”

Yokou ve Tsukamoto, sikkelerin Batı Asya bağlantılı farklı ticaret yollarından geçtikten sonra Japonya’ya gelmiş olabileceğini söylüyor.

japonya'da 300 yıllık osmanlı sikkeleri bulundu

Sikkeleri dikkat çekici olarak tanımlayan Miyagi ise bir sonraki adımın bu sikkelerin buraya tam olarak nasıl geldiklerini anlamak olduğunu belirtiyor.

Sikkeler 25 Kasım 2016 tarihine kadar Uruma kentindeki Yonagusuku Tarih Müzesi’nde sergilenecek.


CNN, Japan Times

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login