İzmir’in Kemalpaşa ilçesi yakınında, Karabel geçidinde yer alan Karabel Kaya Kabartması, defineciler tarafından hilti ile parçalandı.
Luvice yazıtlı ve Hitit dönemine ait yaklaşık 3.200 yıllık Karabel Kabartması, defineciler tarafından geçtiğimiz günlerde parçalandı. Anadolu’nun her yerindeki kültürel mirası yok etmek için ant içmişçesine çabalayan defineciler, kaçakçılık ve tahribatlarını sürdürüyor.
Olayla ilgili Arkeofili’ye ulaşan Bengi İnak, 3 Mart günü Karabel Kaya Kabartması’nı ziyaret ettiğini, bu sırada kabartmayı parçalanmış olarak bulduğunu söylüyor.
(Türkiye’nin Kültürel Mirası Yağmalanıyor, Haberiniz Var mı?)
İnak, “Kabartma muhtemelen bir hilti ile parçalanmış. Anıtın önünde kaya parçaları ve hatta tozlar duruyordu. Dün gece İzmir’de yağış vardı, öncesinde yapılsaydı tozlar silinmiş olurdu. Düşüncem o ki; bu sabah erken saatlerde bu talan gerçekleşmiş. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne de ihbarda bulundum.” diyor.
Yaklaşık 2.5 metreye 1.5 metre boyutlarındaki bir niş içine işlenmiş kabartmada, sol elinde bir mızrak, sağ elinde ise bir yay tutan erkek figürü tasvir ediliyor.
Antik tarihçi Herodotos’a göre bu kabartmada betimlenen kişi Mısır kralı Sesotris. Herodotos, bu kralın baş eğdirdiği ülkelerde kayalara kendini oydurduğunu ve bu tasvirlerden Batı Anadolu kıyılarında iki tane olduğunu söyler. Bunlardan biri Fokaia (Foça) – Ephesos (Efes) yolu üzerinde, diğeri ise Sardes’ten İzmir’e giden yol üzerindedir diye ilave eder.
Figürün başı ile mızrağı arasındaki alanda 3 satırlık oldukça aşınmış ve güçlükle görülebilen Luvice bir yazıt var.
Yazıtın en olası tercümesi 1998 yılında David Hawkins tarafından şu şekilde yapıldı: “Mira (ülkesi) kralı Tarkasnava, Mira ülkesi kralı Alantalli’nin (oğlu), Mira ülkesi kralı …’nin torunu.”
İnsanlar Batı Afrika’da 35.000 Yıldır Kırmızı Aşı Boyası Kullanıyor
Dev Tembel Hayvan Binlerce Yıl İnsanlarla Birlikte Var Olmuş
İnsanlar Her Tarihte Vücut Parçalarının Değeri Konusunda Hemfikir
Viking Çağı’nda Gömülmüş Üç Kadın: Takılar ve Özel Bir Sikke
Tarih Öncesinde Sanat ve Şamanizm: Neyir Kolankaya Röportajı
You must be logged in to post a comment Login