Çatalhöyük’te Bulunan Kil Kafa Bir Kedigil Türü Olabilir

Konya 9.000 yıllık neolitik yerleşim yeri Çatalhöyük’teki geçtiğimiz yaz yapılan kazılarda bulunan kil kafa, bir kediyi betimliyor olabilir.

Çatalhöyük'te Bulunan Kil Kafa Bir Çeşit Kedi Olabilir

Geçtiğimiz sezon haziran ayında başlayıp ağustos ayında sona eren Çatalhöyük için hazırlanan internet sitesinde yayınlanan 2015 yılı kazı raporunda, insan biçimli kil heykel bulunduğu belirtilmişti. Edirne’de gerçekleşmeye devam eden 38. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’nda yaptığı sunumda kazı başkanı Ian Hodder, bulunan kil başının bir insan olmayabileceğini iddia etti.

Prof. Dr. Ian Hodder, obsidyen gözlü kil suratın, yapılar arasındaki geçişte bulunduğunu ve yüzünün yere dönük olduğunu belirtti. Hodder: “Çok farklı dönemler olmasına rağmen bu kil kafa, Urfa’da bulunan Balıklıgöl Adamı’na benziyor. ikisinin de gözlerine obsidyen yerleştirilmiş. Fakat bunun bir insanı betimlediğinden emin değilim. Özellikle profilden bakıldığında bunun bir çeşit kediye benzediği görülüyor” dedi.

Hodder geçtiğimiz sene yaptığı açıklamada “Bir hayvan ya da insan olarak yorumlanabilecek ve kasıtlı olarak belirsiz bırakılmış olabilecek bu yüzde gözlerin yerlerine obsidyen pullar yerleştirilmiş ve yüz boyanmış. Bu nitelikte bir obsidyen kullanımı Çatalhöyük’teki ilk kez rastlanmaktadır ve Neolitik Anadolu’da da oldukça nadir olarak gözlenmektedir.” demişti.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login